Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Crăciunul, sărbătorit diferit de biserici

craciun-biserica.jpg

Bisericile sărbătoresc diferit Crăciunul.

Crăciunul e singura sărbătoare celebrată simultan de bisericile creştine. Ortodocşii şi catolicii, alături de protestanţi şi neoprotestanţi, sărbătoresc în acelaşi timp naşterea lui Iisus, pe 25 decembrie. Care sunt obiceiurile specifice fiecărei biserici în această perioadă ?

În noaptea de Ajun, mii de pelerini se adună la Bethleem, în faţa Bisericii Naşterii Domnului. E construită pe locul unde Biblia spune că s-ar fi născut Iisus Hristos.

Tradiția slujbelor de noapte se păstrează de alfel în mai multe biserici creștine.

Pentru ortodocși, sărbătoarea durează trei zile și e precedată de un post de o lună și jumătate.

La catolici, perioada postului se rezumă la advent, care durează patru săptămâni. În această perioadă sunt comemorate evenimente care au precedat nașterea lui Iisus.

Adventul a fost preluat și de bisericile protestante. Luteranii, anglicanii și reformații citesc în această perioadă texte biblice, care descriu momentul nașterii lui Iisus.

Există în fiecare biserică o coroană cu patru lumânări, care se aprind pe rând, câte una în fiecare săptămână, până în ziua Crăciunului. Neoprotestanții organizează de Crăciun spectacole și serbări.

În anumite comunități există tradiția unor acțiuni caritabile de Crăciun.

În fine, un obicei care se regăsește în toate bisericile se referă la colindat. Primii colindători sunt considerați a fi magii, care l-au anunțat pe regele Irod că s-a născut Iisus. Magii, păstorii și steaua sunt prezente deopotrivă în colinde și în slujbele de Crăciun, în toate cultele.