Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum să lucrezi şi să trăieşti "în nor"

calculator-o-mana-care-tasteaza.jpg

Tehnologii de vârf la salonul informatic de la Hanovra.

La Hanovra, în nordul Germaniei, se deschide marţi, 1 martie, pentru public, salonul CEBIT, cel mai important salon din lume în domeniul tehnologiilor de vârf. Ediţia 2011 este pusă sub semnul conceptului de "cloud computing", un termen destul de vag.

"Să lucrezi şi să trăieşti în nor" - iată sloganul cunoscutului salon informatic de la Hanovra. Încă de anul trecut, conceptul de "cloud computing" dominase CEBIT-ul, dar profesioniştii au fost atunci cei mai atraşi de idee.

Anul acesta, organizatorii speră să-i atragă pe oamenii de rând, pe marele public, spre acest concept de "infomatică dematerializată", domeniu în care firmele americane sunt cele mai prezente.

De fapt, "cloud computing" desemnează tehnicile informatice, care permit utilizatorilor să lucreze, să-şi schimbe sau să-şi stocheze date, informaţii deci, via reţeaua Internet, fără să utilizeze programe sau fişiere înregistrate pe propriul computer. Exemplul cel mai cunoscut a fost dat de gigantul Google, care de multă vreme deja a pus la dispoziţia particularilor un aşa-zis "nor", o bază de date. E vorba de texte sau de imagini, la care poţi avea acces de pe orice calculator din lume, care este conectat la Internet.

Tehnologia este fireşte mai degrabă în interesul firmelor, care astfel pot economisi costurile pentru materiale informatice tip servere, foarte scumpe şi greu de întreţinut.

În afară de "cloud computing", marile teme la această ediţie a CEBIT sunt tehnologia 3D, Internetul de mare viteză şi securitatea informatică. Tot atâtea domenii de interes pentru marele public, ţinta ofensivei lansate de organizatorii germani de la Hanovra, pentru a ţine piept saloanelor similare de la Los Angeles, Barcelona sau Berlin.