
Justiţie
Degustare de vinuri româneşti, la Paris
degustare-vinuri-romanesti-paris.jpg

Dintre invitaţii veniţi să deguste zecile de vinuri propuse n-au lipsit specialiştii francezi-somelieri, enologi, importatori de vinuri sau jurnalişti din domeniu. Comunitatea vinicolă internaţională datorează multe României! Aprecierea vine din partea directorului general al Organizaţiei internaţionale a viţei de vie şi vinului. Federico Castellucci vorbeşte cu entuziasm despre podgoriile romaneşti şi are amintiri despre experţii pe care i-a dat România lumii vinului.
”Avem ocazia aici să degustăm vinuri care au luat naştere după o muncă uriaşă şi un curaj ieşit din comun al viticultorilor. Spun curaj pentru că aceşti oameni şi-au organizat afacerea ţinând cont de soiurile internaţionale. Totodată însă ei au scos în evidenţă şi toate soiurile autohtone româneşti, gen Feteasca neagră şi Feteasca albă, lucru care a dat naştere la produse de-a dreptul spectaculoase. Este respectat "sufletul" soiului românesc şi totodată avem în faţa noastră vinuri moderne de un nivel care va satisface gusturile cele mai rafinate. Există deci un potenţial în aceste vinuri şi o ocazie de a ieşi pe scena internaţională. Aş spune chiar că e o datorie să prezinţi produse de această calitate consumatorilor internaţionali. Era normal să se înceapă cu Parisul având în vedere tradiţia vinicolă a Franţei. România arată că se pot fabrica totodată cantităţi importante de vin - e al şaselea producător european - respectând totodată un nivel excelent al calităţii”, spune el.
Printre primele nume care s-au impus pe piaţa vinului românesc de calitate a fost Vinarte. În urmă cu 14 ani când a luat fiinţă societatea, colegul nostru de la Paris, Vasile Damian, făcea primul interviu cu Sergio Faleschini. Preşedintele firmei care produce printre altele Prince Matei şi Prince Mircea nu putea să lipsească de la această degustare de vinuri. O ocazie de a aduce un omagiu concurenţilor săi interni, punându-i totodată în gardă pe cei externi.
Alexandre Fourn de la AOC International, unul din principalii importatori de vinuri din Franţa, specializat în v’inurile venite din Europa orientală şi de est a fost şi el prezent la degustare: ”Vinurile româneşti le-am descoperit luna trecută în România, cu ocazia unui voiaj în regiunea Dealu Mare. Am fost foarte plăcut surprins pe de o parte de dinamismul viticultorilor pe care i-am întâlnit şi pe de altă parte de calitatea şi tipicitatea anumitor soiuri locale. Există astăzi o clientelă care are nevoie să fie sedusă şi uluită de vinuri diferite de cele cu care este obişnuită. Cred că în România există niste perle viticole pe care le putem prezenta pe piaţa franceză”.
Pe lângă calitatea vinului, specialiştii francezi prezenţi la degustare au apreciat şi numele unor produse sau etichetele unor sticle. Domeniul Coroanei Segarcea, preluat de un deceniu de familia Anghel, a cules cele mai multe laude cu colecţiie "Blue Train" şi "Minima Moralia".
Viticultori, enologi, degustători, somelieri, jurnalişti specializaţi, toată lumea vinului s-a adunat aşadar în saloanele de aur ale ambasadei române din Paris, pentru a participa la această primă degustare de vinuri româneşti, găzduită în acest spaţiu. Printre puţinii "neprofesionişti", care de fapt s-au dovedit a fi tot din domeniu, întâlniţi la ambasadă s-a numărat şi Charles Guené, vicepreşedintele Senatului Franţei: ”Sunt impresionat, pe de o parte de calitatea produselor pe care le degust şi pe de altă parte de modul de prezentare şi de etichetare a sticlelor, care e foarte bine făcut. Cred că pe multe pieţe, aceste produse pot concura fără nici un fel de problemă. Pe piaţa franceză va fi probabil mai greu, dar nu pentru că vinurile n-ar fi de calitate”.
Charles Guené vorbeşte în cunoştinţă de cauză. El nu este doar vicepreşedinte al Senatului francez, ci face parte şi din aşa-numitul Grup de studiu al viţei de vie şi vinului, fiind el însuşi la bază, viticultor, nu departe de regiunea Champagne.