Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deutsche Welle România – sfârşit, dar şi nou început

Postul internaţional de radio Deutsche Welle încetează de vineri emisia pe frecvenţă proprie în Bucureşti. Timp de peste 50 de ani, redacţia a fost un reper de profesionalism în piaţa media. De vineri, frecvenţa 88,5FM din Bucureşti este cedată Patriarhiei Române. Schimbarea denumirii din Deutsche Welle în Radio Trinitas pentru această frecvenţă a fost aprobată de CNA.

Înainte de căderea Cortinei de Fier, Deutsche Welle în limba română reprezenta o sursă de informaţie de încredere în vidul informaţional comunist alături de BBC şi Europa Liberă.

 

După revoluţia anticomunistă din 1989, Deutsche Welle a contribuit semnificativ la crearea unui spaţiu mediatic liber în România. Emisiunile redacţiei române au fost întotdeauna ghidate de principiile de bază ale eticii jurnalistice şi au avut atât pe frecvenţele FM cât şi pe unde scurte un public numeros.

 

De vineri, frecvenţa 88,5FM din Bucureşti este cedată Patriarhiei Române. Schimbarea denumirii din Deutsche Welle în Radio Trinitas pentru această frecvenţă a fost aprobată de CNA.

 

În massmedia românească se încheie astfel un alt ciclu istoric prin ieşirea Deutsche Welle după mişcări similare în 2008 din partea BBC si Europa Liberă. Decidenţii germani au fost de părere că necesitatea unei prezenţe radio cu frecvenţă proprie în România nu mai este de actualitate.

 

Totuşi, Deutsche Welle nu renunţă complet la programele radio. Din totalul de 8 emisiuni informative zilnice, vor rămâne jurnalele extinse de la orele 11, 12 şi 14. Acestea vor fi retransmise prin intermediul staţiilor radio partenere din ţară şi din Republica Moldova.

 

În plus, redacţia română îşi va continua misiunea de informare pe teme româneşti, germane şi europene prin intermediul site-ului său şi al unei oferte multimedia regândite pentru publicul românesc.

 

La final de ciclu istoric, un citat din anunţul Deutsche Welle:

„Deutsche Welle a fost alături de dumneavoastră, v-a povestit ce se întâmplă şi v-a explicat de ce se întâmplă toate momentele importante ale istoriei recente - şi merge mai departe, prietenul dumneavoastră de încrede în plină epocă 2.0.”