Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dior renunţă la John Galliano

La Paris începe de marţi celebra "Fashion Week". Săptămâna modei va găzdui peste o sută de prezentări. Vineri 4 martie este prevăzută la muzeul Rodin prezentarea noutăţilor casei de modă Dior. Celebra casă de modă a decis să renunţe la serviciile britanicului John Galliano în urma unor acuzaţii de insulte rasiste şi antisemite.

Cazul lui John Galliano se agravează pe zi ce trece. Într-o primă instanţă, celebrul creator de modă a fost acuzat că joia trecută, vizibil sub influenţa alcoolului, ar fi acostat într-un bar un cuplu şi l-ar fi înjurat grosolan folosind insulte rasiste şi antisemite. Audiat de poliţie, Galliano a fost eliberat după câteva ore iar a doua zi decidea să depună plângere împotriva respectivilor pentru falsă mărturie şi defăimare.

Iniţial, casa de modă Dior a hotărât tot, vineri, să-l suspende din funcţie pe creator şi asta până la audienta prevăzută în fata tribunalului. Iată însă că sâmbătă, o a doua plângere a fost depusă împotriva lui Galliano ceea ce în final a dus la ruptura definitvă dintre Dior şi creatorul de modă..

De această dată este vorba de o femeie care ar fi fost batjocorită de stilist din cauza fizicului ei. Faptele ar fi fost comise acum 6 luni dar respectiva n-a reacţionat decât acum după ce a aflat că Galliano s-a purtat urât şi cu alţii. Greu de văzut clar în această afacere ce este însă foarte mediatizată în Franţa dar şi în alte ţări, în particular în Marea Britanie, ţara de origine a stilistului.

Ziarul de mare tiraj The Sun publică pe site-ul său un filmuleţ video realizat de un amator într-un bar parizian. Filmuleţ în care acelaşi Galliano, din nou sub influenţa băuturilor alcoolice, afirmă sus şi tare că "îl adoră pe Hitler".

Potrivit imaginilor difuzate de tabloidul britanic, creatorul de modă ar fi proferat din nou injurii antisemite împotriva unor femei de la masă de alături. Incidentul ar fi avut loc în decembrie anul trecut, afirmă The Sun. Necazurile şi acuzaţiile împotriva extravagantului John Galliano se acumulează aşadar.

Dacă patronii săi de la Dior au decis imediat să-l suspende din funcţii pe creator, celebra casă de modă de pe Avenue Montaigne nu precizează deocamdată dacă va participa sau nu la Fashion Week, săptămâna modei organizată în aceste zile la Paris, parada Dior fiind prevăzută vineri.

Nu trebuie uitat că Galliano este o adevărată vedetă a modei, un stâlp al casei Dior unde din 1999 încoace conduce si creează ansamblul colecţiilor feminine dar şi sectorul de marochinărie. În sfârşit, John Galliano este imaginea publică a lui Dior, o imagine astăzi destul, dacă nu chiar, definitiv, pătată şi mototolită.