Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


DSK: Linia de apărare

arestat-preventiv-dsk-este-interogat-politisti.jpg

Anchetatorii vor să afle detalii despre seratele libertine la care participa în mod regulat Dominique Strauss-Kahn

Sirene, poliţie, ziarişti... Sosirea lui Dominique Strauss-Kahn la jandarmeria din Lille nu putea trece neobservată. Audierea fostului director general FMI fusese anunţată deja în urmă cu câteva zile. Anchetatorii din nordul Franţei l-au încarcerat preventiv pe DSK pentru a-l putea interoga în cadrul unei afaceri de proxenetism. Reţinerea după gratii a celui care până anul trecut era favoritul sondajelor de opinie pentru prezidenţialele din Franţa nu poate dura decât maximum patru zile. Surse apropiate anchetei afirmă însă că audierea lui DSK va dura doar 48 de ore. Ce i se reproşează lui DSK?

Vasile Damian:

Anchetatorii vor să afle detalii despre seratele libertine la care participa în mod regulat Dominique Strauss-Kahn. DSK a recunoscut că lua parte la astfel de petreceri la Paris, Bruxelles sau Washington, dar nu are nimic să-şi reproşeze – fireşte, nu vorbim aici de morală şi nici de viaţa privată a lui Strauss-Kahn, care nu ne interesează.

Vasile Damian: Poliţia judiciară îl poate elibera pe DSK fără vreun cap de acuzare sau îl poate deferi justiţiei

AscultăDownload

De altfel, în Franţa – spre deosebire de SUA sau Belgia – a apela la serviciile unei prostituate nu este interzis. Poliţiştii bănuiesc însă că DSK ştia că cel puţin o parte din respectivele fete erau prostituate, adică prestau servicii contra cost. Mărturiile unora dintre ele sunt însă contradictorii. Unele spun că erau plătite, altele că veneau acolo doar din plăcerea de a întâlni alţi libertini. Dacă se dovedeşte că DSK ştia că unele femei erau plătite, atunci el se face vinovat de „complicitate la proxenetism”. Dacă, în sfârşit, ştia că erau plătite şi din banii firmei unuia dintre prietenii săi, atunci cazul său se agravează, întrucât poate fi acuzat de „tăinuire”.

Avocaţii lui DSK au declarat de mai multe ori că clientul lor putea foarte bine să ignore că respectivele femei veneau la petreceri contra cost. „Nimeni nu se gândeşte în astfel de situaţii s-o întrebe pe fată dacă are bonul fiscal la ea sau nu”, spunea unul dintre avocaţi, care este de asemenea de părere că „e greu să faci deosebirea între o femeie libertină şi o prostituată când ambele sunt goale în faţa ta”. Iată deci linia de apărare a lui DSK.

Trebuie de asemenea spus că fostul lider socialist şi patron FMI a cerut de două ori deja să fie audiat de urgenţă în acest dosar pentru a pune capăt linşajului mediatic şi insinuărilor răuvoitoare. Până să ajungă însă la el, justiţia avea alte priorităţi. Alti opt protagonişti ai scandalului sunt deja inculpaţi – e vorba printre alţii de un avocat, un comisar-şef de poliţie şi de nişte angajaţi de la hotelul Carlton din Lille - de unde şi porecla dată dosarului în curs.

De-a lungul paginilor dosarului de instrucţie se regăseşte însă o lume foarte pestriţă: jandarmi, francmasoni, prostituate aşa-zis „independente” care lucrau în fapt pentru un patron de saloane de masaj din Belgia şamd.

Ce se poate întâmpla după terminarea arestului preventiv - care sunt opţiunile anchetatorilor

Poliţia judiciară îl poate elibera pe DSK fără vreun cap de acuzare sau îl poate deferi justiţiei, caz în care judecătorii îl pot convoca şi ei ulterior pe Strauss-Kahn sub acuzaţia cea mai probabilă de „complicitate la proxenetism şi tăinuire”, infracţiuni pasibile de închisoare între 5 şi 20 de ani.

Oricum, ambiţiile prezidenţiale ale lui DSK au fost năruite încă înainte să se declanşeze acest scandal de la Lille, zis „de la hotelul Carlton”. Fostul patron al FMI a fost mai întâi implicat - apoi albit, cel puţin penal - în scandalul de la hotelul Sofitel din New York, unde a fost acuzat de o cameristă de agresiune sexuală. Au urmat acuzaţii similare în Franţa din partea unei scriitoare şi jurnaliste pe nume Tristane Banon. A fost albit şi aici. Mai rămâne acum afacerea Carlton şi, bineînţeles, procesul civil din SUA în scandalul de la Sofitel. Se pare, de altfel, că avocaţii cameristei Nafissatou Diallo urmăresc îndeaproape ancheta de la Lille.