Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dumitru Prunariu, decorat de Medvedev

dumitruprunariu.jpg

Dumitru Prunariu.

Cosmonautul român Dumitru Prunariu va fi decorat de preşedintele rus Dmitri Medvedev cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la primul zbor al omului în spaţiu. Prunariu este singurul cosmonaut romîn care a juns în spaţiul cosmic. Preşedintele rus Dmitri Medvedev îi va decora pe cosmonauţii care au contribuit la explorarea spaţiului cosmic.

Printre aceştia se numără şi românul Dumitru Prunariu, potrivit Agerpres. Ceremonia are loc la marcarea a 50 de ani de la primul zbor al omului în spaţiu, realizat pe 12 aprilie 1961 de Iuri Gagarin.

Evenimentul este sărbătorit cu mare fast la Moscova dar şi în alte oraşe ale Rusiei prin expoziţii, conferinţe şi concerte, toate încununate cu un foc de artificii. Dumitru Prunariu este singurul român care a ajuns în spatiul cosmic.

El a efectuat zborul în perioada 14 - 22 mai 1981, la bordul navei cosmice "Soiuz 40" şi al laboratorului spaţial "Saliut-6". Cosmonautul român a realizat mai multe experienţe ştiinţifice din domeniul astrofizicii, al studiului radiaţiilor cosmice, al medicinei, biologiei şi psihologiei, dar şi al tehnologiilor spaţiale.

Dumitru Prunariu este preşedintele Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extraatmosferic, dar deţine şi funcţia de preşedinte în exercitiu al Filialei Europene a Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic.

Ruşii intenţionează să îşi intensificie activitatea în privinţa studieri spaţiului cosmic. Premierul Vladimir Putin a vorbit, săptămâna trecută, despre necesitatea creării unui program pentru cercetarea Lunii, a planetei Marte şi a altor planete din sistemul solar, în cooperare cu alte state. El a cerut agenţiei spaţiale Roskosmos şi Academiei Ruse de Ştiinţe să prezinte un asemenea proiect în luna august.