Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Elisabeta a II-a a Marii Britanii: o regină de 60 de carate

regina-elisabeta-o-regina-60-carate-foto-reuters.jpg

Regina Elisabeta, o regină de 60 de carate. Foto: Reuters

Regina Elisabeta a II-a aniversează pe 6 februarie 60 de ani de când se află pe tronul Marii Britanii și Irlandei de Nord. Deși îndeplinește rolul un monarh constituțional cu puteri care în practică sunt extrem de limitate, regina continuă și la începutul secolului al XXI-lea să ocupe un rol central în viața publică, chiar dacă prezența ei nu este, cel mai adeseori, una zgomotoasă.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej:

Pentru Regina Elisabeta, ziua de luni, 6 februarie este una ca oricare alta, o zi în care monarhul britanic își îndeplinește cu tenacitate și simț al datoriei rolul așa cum o face de 60 de ani.

Sărbătorirea jubileului de diamant este programată pentru perioada 2–5 iunie și va include, pe lângă recepțiile oficiale și parade militare, chermeze populare de stradă, așa cum au avut loc în 1977, la 25 de ani de la urcarea pe tron, și în 2002, la jubileul de aur.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej: Regina Elisabeta, la 60 de ani de domnie

AscultăDownload

Regina Elisabeta este la ora actuală cel mai vârstnic monarh din istoria insulelor britanice, pe 21 aprilie ea împlinește 86 de ani și numai stră-străbunica ei, Regina Victoria, a domnit mai mult - timp de 63 de ani.

În pofida vârstei, regina continuă aceeași rutină de șase decenii – întâlniri cu miniștri, funcționari publici, ambasadori, vizite în țară și peste hotare, inaugurări de instituții sau evenimente de caritate.

De pildă, Regina Elisabeta are întâlniri aproape în fiecare săptămână de 60 de ani încoace la Palatul Buckingham cu prim-ministrul zilei, care de aproape 300 de ani este principalul sfătuitor al monarhului. Actualul premier, David Cameron, născut în al 15-lea an al domniei Reginei Elisabeta, este al12-lea ei prim ministru, un șir început cu faimosul Winston Churchill.

Aceste întâlniri se desfășoară între patru ochi și au ca scop informarea monarhului care, potrivit constituționalistului Walter Bagehot, are trei drepturi principale – acela de a fi informat, de a încuraja și de a avertiza, în contextul unei obligativăți de a păstra imparțialitatea în orice situație.

Până acum a văzut și a auzit de toate”, spune David Cameron, într-o serie documentară difuzată de BBC începând cu 6 februarie. „Dar ea dorește să fie în poziția de a ști tot ce se întâmplă… îți pune întrebări bine-informate și astfel de întrebări strălucite te fac să te gândești la propriile acțiuni”, adaugă premierul britanic.

Regina este în continuare șef al statului pentru alte 15 state suverane, între care Canada, Australia, Noua Zeelandă sau Jamaica. În 60 de ani, ea a vizitat toate cele 54 de state membre al Commonwealth-ului, fostul Imperiu Britanic, unde este întâmpinată de cele mai multe ori cu afecțiune. În Australia, unde există un puternic curent republican, vizitele ei sunt creditate cu întoarcerea opiniei publice în favoarea păstrării monarhiei.

Dar monarhul nu se întâlnește doar cu demnitari sau membri ai elitei. Săptămânal, Regina Elisabeta vizitează școli, spitale, biblioteci, companii private, cămine de bătrâni, asociații locale etc, în cursul cărora de întâlnește cu oameni de rând, ascultând părerile lor și adresându-le cuvinte de mulțumire și încurajare.

Trebuie să fiu văzută ca să fiu crezută”, este unul din motto-urile reginei. Și după 60 de ani, Regina Elisabeta continuă să-și aplice principiile în practică, îmbinând prestanța și demnitatea funcției cu interesul real față de viața supușilor ei.

 

Dorian Galbinski, jurnalist la BBC în perioada 1970-2008, a fost translator oficial al Palatului Buckingham pe timpul vizitei lui Nicolae Ceaușescu la Londra în 1978. El vorbeşte în următorul interviu despre Regina Elisabeta a II-a, rolul şi imaginea sa în societate, dar şi despre modul în care monarhia britanică s-a adaptat la secolul al XXI-lea.

 
Jurnalistul Dorian Galbinski, intervievat de Petru Clej