Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Englezii celebrează cu fast jubileul de diamant al reginei Elisabeta a II-a

regina-elisabeta-batrana.jpg

Regina Elisabeta a II-a

O mie de nave participă duminică la cea mai mare paradă navală organizată pe fluviul Tamisa, în Londra, in ultimii peste 300 de ani. Este apogeul unui week-end de festivităţi pentru jubileul de diamant al reginei Elisabeta a II-a,  mai exact aniversarea a 60 de ani de la încoronarea reginei. La eveniment se află şi prinţul Radu şi principesa Margareta.

 

Evenimentul a început sâmbătă, cu tradiţionala cursă de cai de la Epsom, şi va continua şi în următoarele două zile.

Duminică, un milion de oameni asistă la eveniment de pe malurile Tamisei în faţa a 50 de ecrane gigantice care prezintă imagini cu parada celor 1000 de nave.

Printre cei prezenţi la paradă, se numără prinţul Radu şi principesa Margareta. Regina va urmări parada nautică dintr-o barjă special amenajată pentru această ocazie.

Veniturile Casei Regale au crescut considerabil în ultimele decenii

Imperiul imobiliar al reginei Elisabeta a II-a a supravieţuit în cei 60 de ani de la încoronare suişurilor şi coborâşurilor din piaţă, înregistrând o creştere a veniturilor de 9.200%, de peste trei ori rata inflaţiei, potrivit cotidianului Financial Times.

Portofoliul de proprietăţi, care aparţine monarhului pe durata cât se află pe tron, include porţiuni importante de plajă, platoul continental pe o distanţă de 19 kilometri de la ţărm, Parcurile Regale şi 106.000 de hectare de teren agricol. Nu sunt incluse Palatul Buckingham, Castelul Windsor sau proprietatea Balmoral din Scoţia, care sunt deţinute direct de regină.

Portofoliul de proprietăţi imobiliare Crown Estate a fost evaluat prima dată în 1987, când se ridica la 1,2 miliarde de lire sterline, iar până în 2011 a ajuns la 7 miliarde de lire sterline.