Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Evaluatorul de evaluator şi gemologul, acum meserii cu acte în regulă

angajam-evaluator-evaluator-curand-listele-locuri-munca.jpg

„Angajăm evaluator de evaluator”, în curând pe listele cu locuri de muncă disponibile

Gemolog, evaluator de evaluatori sau maestru magician - sunt doar trei dintre noile denumiri incluse de miercuri în nomenclatorul revizuit al meseriilor din România. Potrivit unui ordin publicat miercuri în Monitorul Oficial, în total, 56 de meserii noi apar în Clasificarea Ocupaţiilor, documentul dedicat acestui domeniu.

56 de meserii noi apar în nomenclatorul ocupaţiilor, în timp ce altele au fost eliminate sau redenumite. Potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial, printre meseriile noi apare cea de gemolog, evaluator de evaluatori, iluzionist de circ, maestru magician, prestidigitator, specialist în e-Sănătate sau specialist în e-Guvernare.

Dispar din nomenclator alte 20 de meserii, cum ar fi administrator societate comercială, expert inginer metalurg, videojurnalist, conducător carte funciară, grefier dactilograf sau referent de specialitate în justiţie. O modificare de nuanţă s-a realizat în denumirea „Medic medicină în familie”, înlocuit cu „Medic medicină de familie”.

Ce lipseşte din listă? Ei bine, specialiştii în resurse umane spun, de ani de zile, că nomenclatorul este depăşit din punct de vedere economic. Ei se referă cu precădere la domeniul online şi meserii precum specialist în search engine optimization, vânzător de publicitate online sau meserii care ţin de social media.

Din cuprinsul listei, revăzută şi adăugită de-a lungul timpului, se desprind şi meserii mai puţin obişnuite. Iată câteva dintre ele: astrolog, aburitor plută sau aburitor textile, acompaniator, aglomeratorist, defectolog, fazanier, fierbătoruscător de păr, filtratordeshidratorist, numărător de bani, paraşutist încercător, umplutor sifoane, valorificator glande sau valet.

Este de menţionat faptul că cel puţin trei din denumirile de mai sus lipsesc cu desăvârşire din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, varianta online.

  • Rugăm cititorii familiarizaţi cu aceste meserii să ne descrie în câteva cuvinte care este utilitatea acestora, prin formularul de comentarii de la finalul articolului.

Cum se modifică nomenclatorul?

Nomenclatorul de meserii este actualizat şi revizuit la solicitarea utilizatorilor. Toate modificările sunt operate de Ministerul Muncii, împreună cu Institutul Naţional de Statistică, în baza Ordinului comun nr. 270/273 din 12 iunie 2002.

Documentele pe care solicitantul trebuie să le depună la Ministerul Muncii sunt:

  • memoriu justificativ din care trebuie să reiasă:

  1. denumirea ocupaţiei, în limba română;

  2. codul COR pentru grupa de bază, precum şi codul COR pentru ocupaţia propusă spre introducere în nomenclator;

  3. codul activităţii economice potrivit CAEN;

  4. studiile şi analizele făcute de agenţii economici interesaţi.

  • descrierea ocupaţiei din care să rezulte următoarele elemente: atribuţii şi responsabilităţi, uneltele şi instrumentele de lucru utilizate, programul de lucru, mediul de activitate, situaţiile de risc, cerinţele pentru exercitarea ocupaţiei, cerinţele referitoare la formarea profesională, nivelul de instruire solicitat pentru practicarea ocupaţiei, tipul actului de calificare solicitat pentru practicarea ocupaţiei, specializarea obţinută prin actul de calificare, conform legislaţiei în vigoare, salarizarea, promovarea în muncă, dinamica meseriei pe piaţa muncii, meserii înrudite din COR şi specializările;

  • adresa din partea ministerului de resort care reglementează activitatea în domeniu sau, după caz, cea a asociaţiilor profesionale (comitetelor sectoriale), din care să rezulte acordul acestora pentru actualizarea COR;

  • precizarea bazei legale prin care s-a aprobat practicarea ocupaţiei respective.