Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expoziţia ”Cum a fost posibil? 70 de ani de la Pogromul din Iași”

artyourself.jpg

Expoziţia ”Cum a fost posibil? 70 de ani de la Pogromul din Iași” la galeria Art Yourself

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” și Art Yourself au plăcerea să vă invite marți, 11 octombrie 2011, ora 19, la vernisajul expoziției taberei de pictură "Cum a fost posibil? 70 de ani de la Pogromul din Iași".

 

Ajunsă la cea de-a treia ediție, tabăra de pictură a Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, a fost organizată în acest an la Iași cu ocazia comemorării Pogromului din iunie 1941. Expoziția taberei de pictură poate fi vizitată în perioada 11 octombrie – 11 noiembrie 2011 la sediul galeriei Art Yourself – str. Nicolae Ionescu nr. 11, sector 1, București.

Demersul taberei "Cum a fost posibil?" este unul de tip recuperator manifestat prin păstrarea vie a memoriei Holocaustului, fiind totodată și  educativ, prin instruirea tinerilor creatori și a publicului amator de artă contemporană.

Expoziția cuprinde 22 de picturi semnate de opt artiști emergenți, realizate în perioada celor două săptămâni de tabără, la Iași. Ana Maria Avram, Anca Brânzaș, Bogdan Pelmuș, Magdalena Pelmuș, Beniamin Popescu, Radu Rodideal, Silvia Trăistaru, Ștefan Ungureanu și artista israeliană, inițiatoare a proiectului, Sarah Einik au lucrat inspirați de tragicele evenimente din perioada Holocaustului din România. Expoziția reprezintă modul specific fiecărui artist de-a aduce în contemporan o parte a memoriei istoriei recente, constituindu-se astfel, drept o formă de artă activă împotriva discriminării. Unul dintre scopurile acestui program este combaterea antisemitismului în societatea contemporană prin familiarizarea oamenilor cu greșelile istoriei naționale și mondiale.

Deschis în toamna anului 2011, Art Yourself Gallery este un spațiu destinat promovării artei contemporane și a unui set de valori esențiale oricărei societăți a prezentului: toleranța, anti-discriminarea, solidaritatea.

Printr-un program expozițional complex și printr-o serie de evenimente care se vor interpune vernisajelor, Art Yourself Gallery urmărește să creeze o platformă accesibilă de comunicare între artiștii contemporani și public. 

Piața românească de artă contemporană este de mai bine de un deceniu într-o continuă creștere: apar din ce în ce mai mulți artiști tineri de perspectivă, colecționarii încep să simtă potențialul acestui segment investițional, cotele lucrărilor se majorează în fiecare an. Organism viu, piața de artă nu poate exista fără un contact permanent între producția artistică și public. Și nici fără un schimb constant de valori între artist și colecționar. De aceea, trei dintre obiectivele pe care ni le propunem încă de la început sunt: să prezentăm o selecție riguroasă de artiști, să organizăm expoziții consistente, să oferim colecționarilor consiliere pertinentă în achiziții. Susținerea trendului ascendent al pieței de artă contemporană și, de ce nu, o contribuție activă la accelerarea ratei de creștere sunt deziderate ale echipei Art Yourself.

În același timp, printr-un discurs curatorial coerent și consistent, Art Yourself Gallery militează pentru acceptarea diversității. Integrarea europeană și alinierea la standardele occidentale au ajuns subiecte atât de des abordate încât tind să devină clișee și să se banalizeze în cotidian. Cu toții știm că Unitate în diversitate este deviza Uniunii Europene. Majoritatea o citim ca pe necesitatea de a conserva valorile naționale în cadrul unui teritoriu multicultural.  O citire corectă însă ar fi următoarea: culoarea pielii, etnia, sexul sau orientarea sexuală, religia, aspectul fizic ori dizabilitățile nu ar trebui să fie generatoare de conflicte. Cruciadele – în sens generic - sunt, în secolul XXI, anacronice.