Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Facebook trebuie să dea explicaţii francezilor

facebook-offers.jpg

REUTERS/Thomas Hode

Responsabilii Facebook-France au fost somaţi de guvernul de la Paris să dea explicatii cu privire la un posibil bug ce ar fi apărut pe reţeaua de socializare. De luni, 24 septembrie, o serie de utilizatori Facebook - mai ales francezi - afirmă că mesaje private dinainte de 2009 ar fi apărut din greşeală pe pagina lor de profil,  lucru care le făcea vizibile pentru toată lumea.

Numai anumite ţări ar fi fost atinse de acest bug - SUA , Marea Britanie şi Canada n-ar fi fost de exemplu afectate. În aceste condiţii, Facebook a preferat să contratace încă de luni seara, estimând că e vorba de un simplu zvon şi că mesajele incriminate erau dintotdeauna vizibile pentru toti.

Reactia responsabililor francezi ai retelei de socializare a fost foarte precisă: "Inginerii nostrii au studiat putinele cazuri evocate de utilizatorii francezi si au constatat că mesajele în cauză erau în realitate vechi si postate pe pagina de profil de bun la început.

Eroarea de apreciere ar proveni de la faptul că înainte de 2009 Facebook avea alte functionalităţi". Astfel, "comentariile", "like-urile" si "chat-ul" nu existau atunci. Cu alte cuvinte, abonatii din acea vreme îsi schimbau mesajele direct pe pagina lor de profil. Astăzi, gratie noilor functii Facebook, mai interactive, utilizatorii au crezut că e vorba de o divulgare a unor mesaje private.

Explicaţia Facebook-France nu a convins însă guvernul de la Paris, în particular pe Fleur Pellerin. Ministrul delegat la Economia digitală afirmă că "direcţia Facebook este incapabilă să ne spună ce s-a întâmplat, domneste o incertitudine totală. Dacă condţtiile de confidentialitate au fost încălcate,, acest lucru ar fi inadmisibil" precizează responsabila guvernamentală de la Paris. De aceea ea sugerează chiar "utilizatorilor care se simt lezati să depună plângere în fata justitiei".

 Trebuie spus că Executivul francez a reacţionat încă din toiul noptii la protestele internautilor. Arnaud Montebourg, ministrul redresării productive si colega sa Fleur Pellerin au publicat împreună un comunicat în care cereau responsabililor de la Facebook să dea explicatii cât mai repede. De unde si convocarea acestor responsabili în fata Comisiei nationale de informatică si libertăti unde însă aparent prestatia lor nu a fost convingătoare.

De altfel, clienti anonimi interogati de agentia France Presse pun si ei la îndoială explicatiile lui Facebook. Că este adevărată sau falsă, informatia privind publicarea acestor mesaje particulare pe pagina de profil va dăuna lui Facebook, o retea acuzată adesea că nu respectă viata privată a clientilor ei. Clienţi pentru moment extrem de numeroşi - 955 de milioane în lume dintre care 26 de milioane de francezi - ce-ar putea fi însă atrasi de platforme mai intime.