Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Femeia în lumea arabă

Presa franceză dedică spaţii ample Zilei Internaţionale a Femeii. În prim plan, femeile din lumea arabă, dar şi inegalităţile dintre bărbaţi şi femei ce persistă încă şi în statele occidentale. Ziarele fac portretele celor mai curajoase luptătoare pentru drepturile femeilor în societatea arabă.

În această zi de 8 martie, ziarele franceze şi europene publică ediţii speciale dedicate în special femeilor din ţările arabe. Cotidianul francez La Tribune propune un dosar despre aceste "femei care luptă pentru libertate în lumea arabă".

"Desigur", aminteşte cotidianul economic francez, "revolta care zguduie lumea arabă a început cu gestul disperat al unui bărbat, tânărul tunisian Mohammed Bouazizi. Dar asistăm în Tunisia, în Egipt, în Bahrain, în Yemen şi în alte locuri din Africa de Nord şi din Golful Persic la o mişcare a bărbaţilor şi a femeilor. O adevărată mutaţie culturală în lumea arabă".

"Femeile curajoase în prima linie" în ţările arabe, constată şi La Croix, jurnalul catolic francez, care face portretul mai multor luptătoare pentru libertate, între care cel al tunisiencei Sihem Bensedrine, jurnalistă şi fondatoare a Consiliului Naţional pentru Libertăţi din Tunisia.

În Franţa, lupta pentru egalitatea între femei şi bărbaţi încă nu este câştigată. "Dacă după al doilea Război Mondial, situaţia femeilor tindea să se amelioreze, acest lucru este pe cale să se oprească", afirmă ziarul comuniştilor francezi, L’Humanité.

Mai multe lucruri trag deja semnalul de alarmă. Inegalităţile salariale au încetat să se reducă, ideile sexiste revin în limbajul public, mai mult ca oricând femeile îngroaşă rândurile şomerilor şi al salariaţilor precari şi prost plătiţi.