Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Femeile sunt plătite mai puţin decât bărbaţii în Uniunea Europeană

Un studiu realizat de firma Mercer arată că diferenţa de salariu în posturi de conducere este de aproximativ 22 %. 

Compania de resurse umane a comparat salariile bărbaţilor şi femeilor atât în ceea ce priveşte salariul de bază, cât şi remuneraţia totală.

În Europa de Vest, de exemplu, cele mai importante diferenţe de remunerare între bărbaţi şi femei au fost constatate în Germania. Aici femeile care ocupă cele mai înalte funcţii în întreprinderi câştigă cu 22% mai puţin decât bărbaţii care ocupă posturi similare în ceea ce priveşte remuneraţia totală, mai exact cu tot cu prime şi bonusuri.

Datele arată că, tot în Germania, diferenţa este mai mică, până la 10%, când este luat în considerare doar salariul de bază. 

În schimb, în Franţa diferenţele sunt aceleaşi, indiferent că este vorba despre remuneraţia totală sau salariul de bază, femeile cu funcţii de conducere câştigând cu 14% mai puţin decât bărbaţii.

La nivelul Uniunii Europene, diferența de remunerare între femei și bărbați este de 17%.

Studiile arată că pentru a putea câștiga ce au câștigat bărbații în 2011, femeile au muncit tot anul 2001 și în 2012 până pe 2 martie. Asta pentru că femeile câştiga 86 de euro la fiecare 100 de euro câştigaţi de bărbaţi.

Anul acesta, evenimentele ce marchează Ziua internațională a femeii la Parlamentul European se concentrează pe tema „Plată egală pentru muncă de aceeași calitate“.„Progresăm extrem de încet“, a spus raportoarea Edit Bauer de la Partidul Popular European.

Pe 7 martie, Parlamentul European organizează un seminar pentru presă iar pe 8 martie are loc o reuniune între deputaţii europeni și parlamentari naționali pe tema „Plată egală pentru muncă de aceeași calitate“. Prin aceasta se dorește găsirea unor măsuri pentru reducerea diferențelor de remunerare între femei și bărbați în viitor.

Să mai spunem şi că în Orientul Mijlociu şi Africa, femeile sunt plătite mai puţin în termeni de remuneraţie totală decât bărbaţii care ocupă aceleaşi posture. Spre exemplu în Maroc (-15%), Emiratele Arabe Unite (-12%) şi Turcia (-1%).

Diferenţele cele mai mari se întâlnesc în ţări din Golf cum ar fi Qatarul, unde femeile primesc în medie o remuneraţie inferioară cu 38% celei primite de către bărbaţi.