Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Festivalul de Modă Pasarela 2011

prog-mai11-pasarela.jpg

Festivalul de Modă Pasarela 2011

Pasarela vă invită la un weekend prelungit dedicat modei, de pe 1 pe 3 iulie, într-un spațiu contemporan revizitat, Foto Anexa MNAC, aproape de Piața Sfântu Gheorghe.

Tinerii creatori sunt în centrul atenției, cu expoziția de accesorii - Pasarela Access, Târgul de Modă și de Design (sâmbătă și duminică până la miezul nopții), defilarea unui tânăr creator francez (1 iulie) și defilarea Espoir Mode (2 iulie), la sfârșitul căreia va fi aleasă tânăra speranță 2011.

Pasarela Access este o expoziţie concurs a 10 designeri de bijuterie aflaţi la început de drum. Fiecare designer îşi prezintă bijuteriile sub formă de instalaţie, premisa fiind cea a unei expoziţii de artă contemporană. Designerii au deplină libertate de exprimare pentru a-şi prezenta creaţiile într-un mod cât mai personal şi asumat. în urma deliberării juriului, câştigătorul va desfăşura un stagiu de o lună la designerul consacrat Dice Kayek.
 
 
 Cei 10 designeri din expoziţie:
 Angi Apostol - http://www.cultmix.ro/
 Ioana Matei - http://ioanamatei.com/
 Ileana Danci - http://ileanadanci.blogspot.com/
 Mona Velciov - http://extins.com/mona-velciov/
 Andra Lupu - http://www.andralupu.com/
 Angela Ciobanu  - http://www.angelaciobanu.ro/
 Mihaela Zvinca - www.zvinca.ro
 Raluca Buzura  -  http://ralucabuzura.blogspot.com/
 Ana Marchetanu - www.anamarchetanu.ro
 Romana Topescu - http://romana-accessories.tumblr.com/

 

Despre Concursul Espoir Mode - Festivalul de modă Pasarela 2011

"Experienţa Pasarela îşi trăieşte pe deplin înţelesul, pentru că pentru mine într-adevăr, asta a însemnat acest concurs: o cale de acces spre un alt sistem. A fost un eveniment pe care îl preţuiesc pentru că mi-a deschis drumul şi gustul pentru călătoria de la un loc la altul, de la o idee la alta." (Laura Popoviciu,  Espoir Mode 2009)

În prezent, Laura Popoviciu își desfăsoară stagiatura la Departamentul de Inovație și Mediu al Louis Vuitton Malletier, unde participă la elaborarea conceptelor prin munca de documentare, propuneri de design și dosare tehnice, dar este responsabilă și de aprovizionarea cu materiale și de intermedierea contactelor cu diversi furnizori. Activitatea departamentului este axată pe dezvoltarea accesoriilor dure, dar își întinde ramificațiile și asupra sectorului pret-a-porter, cu scopul de a găsi noi tehnologii compatibile cu identitatea vizuală și culturală a mărcii. Un exemplu concludent în acest sens este transpunerea unui produs iconic într-un material cu înalte proprietăți tehnice: modelul Keepall realizat în fibra de carbon Damier Graphite.

Juriul concursurilor Pasarela Access și Espoir Mode este compus din Sylvie Ebel, Director General Adjunct al IFM, Karine Piotraut, Director de recrutare le IFM, Pascal Morand, Director al Ecole Nationale Supérieure de Création Industrielle (ENSCI), Francine Pairon, fashion energizer și Philippe Airaud, creator de bijuterii « couture ».

Pe 3 iulie, Loic Prigent își prezintă în parteneriat cu Arte filmele consacrate lui Jean-Paul Gaultier, Chanel și Sonia Rykiel în cadrul Festivalul de modă Pasarela 2011. Festivalul de modă Pasarela este organizat de Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din Bucureşti, sub direcţia artistică a lui Philippe Guilet de Saint Mart şi în colaborare cu Institutul Francez al Modei de la Paris. Scopul festivalului este acela de a promova creaţiile designerilor români atât la Bucureşti cât şi la Paris şi de a aduce publicul român mai aproape de valorile industriei franceze a modei.

 

Message de l'Ambassadeur

Le festival Pasarela est l'un des rendez vous que je préfère parmi les activités nombreuses organisées par l'Ambassade et l'Institut français. Il permet de faire dialoguer la création roumaine et française dans le domaine des arts de la mode, de prendre le pouls de la créativité roumaine, de rendre accessible à un public ouvert et passionné les tendances d'aujourd'hui.

En plus des événements que Pasarela a organisés cette année, comme l'exposition Marianne et les créateurs au Musée national d'art, ou les conférences sur les tendances ou bien sur le goût, nous consacrons deux journées entières à la mode.

Parmi les innovations de cette année, il y a d'abord un lieu à découvrir grâce à  Mihaï Oroveanu, l'annexe du Mnac du quartier Sfantu Gheorghe, totalement investie pendant deux jours par le Festival. Il y a aussi le concours Pasarela des accessoires, car j'ai remarqué combien les jeunes créateurs roumains étaient habiles dans ce domaine. Il y a aussi le défilé du créateur Roumain invité, le talentueux Florin Dobre, et l'installation de Andreea Badala.

Je suis heureux que nous ayons l'occasion de donner aux créateurs roumains confirmés ou en devenir, les étudiants des Écoles d'art, la possibilité de présenter leur travail. Mais la mode et la création doivent aussi pouvoir trouver leur marché, ce qui explique l'organisation sur le site d'un marché de la mode et d'un marché des accessoires.

Autre ligne d'action de l'Ambassade que nous déclinons à l'occasion de Pasarela, nous souhaitons renforcer la coopération universitaire entre la France et la Roumanie dans le domaine de la création, c'est le cas ici avec l'Institut francais de la Mode, qui nous envoie une importante délégation, dirigée par sa directrice générale Sylvie Ebel. Paris reste le foyer de la Mode et de la création, mais Paris est aussi un lieu d'accueil des créateurs du monde entier.

Bon Festival !

Henri Paul, Ambassadeur de France en Roumanie

 

Programul Festivalului

Sambata 2 iulie

etajul 1:

-10.30 : Deschiderea oficiala a festivalului PASARELA 
-11.30 : Prezentare Concurs "Espoir Mode".

etajul 2 :"Pasarela Access"

-15.00 : Inaugurarea oficiala a Concursului de catre  Ambasadorul Frantei Henri Paul, juriu si invitati.
-17.00 : Deliberarea juriului pentru Premiul PASARELA "Access ".
-18.30 : Inchiderea pentru public.
-19.30 : Prezentarea creatorului invitat Florin Dobre (doar cu invitatie)
21.00 : inmanarea premiilor urmata de o serata (doar cu invitatie)

etajul 3 : Târgul de Moda

10.30 : deschidere oficiala
20.00 : inchidere. 

etajul 3 : Proiectie de filme de Loic Prigent

Duminica 3 iulie

etajul 1 :

12.00 : prezentare instalatiei Andrea BADALA.
20.00 : inchidere. 

etajul 3 : Proiectia filmelor lui Loic Prigent si Târgul de Moda

Targul de Moda
10.30 : deschidere oficiala
20.00 : inchidere.