Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Final de eră: Steve Jobs se retrage de la şefia Apple

steve-jobs-apple.jpg

Steve Jobs; Foto: businessinsider.com

A înfiinţat Apple, l-a ridicat la statutul de cult, dar acum Steve Jobs se retrage din funcţia de şef al companiei. Fondatorul Apple, grav bolnav şi în vârstă de doar 56 de ani, va rămâne cu funcţia ocupată în Consiliul de Administraţie. Succesorul său este deja numit, dar bursele nu sunt atât de convinse.

Steve Jobs este o legendă. Fondatorul concernului Apple care apare mereu în public îmbrăcat în puloverul cu guler închis la culoare şi blugi clasici este una din cele mai cunoscute personalităţi ale lumii IT. Se încheie o eră nu doar a companiei, ci şi una mondială. Jobs se retrage din fruntea concernului.

Şeful le-a spus colegilor din Consiliul de Administraţie că nu îşi mai poate îndeplini atribuţiile. “Întotdeauna am spus că la momentul la care nu voi mai putea să îmi îndeplinesc funcţiile, eu voi fi primul care o va spune. Din păcate, această zi a sosit”, a scris Jobs într-o scrisoare. El nu a numit motivele exacte care l-au determinat să ia această decizie. Este cunoscut însă faptul că Steve Jobs este grav bolnav. În 2004 a fost tratat de cancer, în 2009 a fost supus unei operaţii de transplant de ficat. În ianuarie anul acesta, Jobs şi-a redus norma zilnică de muncă pentru a-şi menaja sănătatea.

Succesorul său va fi actualul adjunct Tim Cook. Acesta era şeful departamentului operaţional de producţie al concernului. Cook, în vârstă de 50 de ani, este angajat al Apple din 1998.

În ciuda problemelor de sănătate, Jobs a reuşit mereu să-şi surclaseze concurenţa prin produse inovatoare. El a revoluţionat felul în care fiecare dintre noi consumăm muzică prin introducerea iPod-ului. În ultimii ani a dat peste cap şi domeniul telefoanelor mobile prin iPhone şi a resuscitat cu un succes enorm şi sectorul tablet PC-urilor prin lansarea iPad-ului. Recent, un cotidian american titra “Va reuşi vreodată un tablet să supravieţuiască pe piaţă împotriva iPad-ului?”. Nici Mac-urile nu au înregistrat scăderi la vânzare.

Viziunea revoluţionară a lui Steve Jobs a ajutat concernul Apple să surclaseze cu mult rivalul Microsoft, iar acum, Apple se bate de la egal la egal cu gigantul petrolier ExxonMobil pentru locul I în clasamentul firmelor cele mai valoroase din lume. Apple este evaluat în prezent la 349 de miliarde dolari. Anunţul retragerii lui Steve Jobs a provocat însă îngrijorare la bursele asiatice unde acţiunile companiei au pierdut 5,4%.

Jobs a subliniat în scrisoarea sa că nu se pune problema retragerii din companie şi că se bucură să preia postul de preşedinte al Consiliului de Administraţie. Cu alte cuvinte, Jobs devine controlorul şef al concernului.

În plus, Steve Jobs îşi va păstra şi postul în Consiliul de Administraţie al gigantului Disney, relatează Bloomberg. Jobs estecel mai mare acţionar solitar al acestei companii după ce a fost achiziţionat studioul de animaţie Pixar.