Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Finlanda marchează cel mai lung weekend

solstitiu.jpg

Finlanda marchează cel mai lung weekend

În Finlanda începe weekendul cel mai lung al anului - practic, o sărbătoare care marchează solstiţiul de vară. Juhannus, cum este numit acest wekend în Finlanda, marchează, alături de sărbătoarea de Crăciun, cele mai importante momente ale anului. Orarele tuturor instituţiilor, de la bănci, la magazine, birouri şi biblioteci, sunt scurtate sau închise prin lege. Din capitala Helsinki, cu un milion de locuitori, circa 100 000 de automobile au luat ieri calea caselor de vancanta, situat neapărat pe malul lacului, în mijlocul pădurii.

 

În general casele de vancata au toaletă în curte, apa de spălat vine din lac, iar cea de băut este cumpărată în recipiente de plastic. Unele nu au nici electricitate, iar altele au tot confortul, fiind practic vile din lemn în locuri idilice.

De Juhannus, maşinile se umplu de prieteni şi pornesc spre casele de vacanţă, unde se încing grătarele şi sauna, berea se pune la rece şi o baie în lacul rece spală oboseală drumului.

Pe seară, după saună, bere şi cârnaţi sau somon la grătar lumea se adună de prin toate colţurile  în jurul unei piste de dans improvizate , unde orchestra cântă până dimineaţa pentru dansatorii şi cuplurile case se  fac şi se desfac. Spre iezul nopţii un foc uriaş de tabără este aprins pe lac, sau pe mal, pentru a alunga spiritele rele şi a marca înnoirea şi vitalitatea verii.

Este prilejul de a arde tot ce nu mai e de folos sau prea stricat pentru a fi reparat, de la stinghii vechi până la  bărci de lemn. Focurile sunt vizibile de departe, uneori mai multe în jurul lacului Soarele se coboară numai puţin spre apus, în cântecul de seară al păsărilor, care amuţesc o vreme, apoi îşi reiau trilurile, de dimineaţă de data aceasta, deşi soarele nu s-a scufundat după orizont.

Este noaptea cea mai lungă, în care nu se adoarme decât spre dimineaţă, răpus de oboseala petrecerii. Este noaptea în care fetele culeg 9 ierburi diferite şi le pun sub pernă, pentru că asta şi numai asta este noaptea când li se poate arăta în vis ursitul.

De astăzi, lumea este în vacanţă, şi Finlanda va funcţiona cu încetinitorul până în august, când reîncep şcolile. De astăzi, prioritatea este soarele, relaxarea pe malul lacului, culesul fructelor de pădure , pescuitul, aventurile nesăbuite şi festivalurile de toate felurile care împânzesc ţara. Oamenii sunt mai deschişi, mai vorbăreţi, şi mai optimişti. Majoritatea îşi petrec concediul aici, pentru că vara este sezonul în care Finlanda îşi merită cel mai bine numele de ţara a celor o mie de lacuri.