Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ground Zero, după zece ani: Cinci zgârie-nori si Muzeul 9/11

one-world-trade-center.jpg

World Trade Center, aşa cum va fi. Foto: CNN

Cum va arăta noul World Trade Center, emblemă a New York-ului atunci şi acum? Proprietarul Turnurilor Gemene distruse la 11 septembrie 2001, compania Silverstein Properties, a dat publicităţii un film ce dezvăluie noua faţă a complexului World Trade Center. Cinci clădiri de birouri şi Muzeul Nine-Eleven ar urma să facă parte din complex, care ar putea fi gata cel mai devreme în 2014.

Cinci zgârie-nori, un muzeu, cascade artificiale impunătoare, un centru de arte, numele persoanelor dispărute în atentate, gravate în bronz... În districtul Financiar din Manhattan - Ground Zero - se ridică un complex ce va lua locul Turnurilor Gemene dispărute în urmă cu exact zece ani. Compania Silverstein Properties, care caută deja chiriaşi pentru noile spaţii, a anunţat că cea mai înaltă clădire din complex va avea o înălţime de 541 de metri şi se va numi Tower One, sau Turnul Libertăţii.

Înălţimea are o semnificaţie anume: 541 de metri înseamnă 1776 de picioare, adică anul în care Statele Unite şi-au proclamat independenţa. Construcţia acestui monolit, poate mai impozant decât Turnurile Gemene, a ajuns la etajul 76, din cele 104 prevăzute.

Primele 19 etaje formează un piedestal din beton. Ele nu vor cuprinde birouri sau spaţii comerciale, pentru că au rolul de a proteja clădirea de atacuri teroriste la sol precum cel din 1993. Un înveliş de fier-beton, gros de aproape un metru, va face din Turnul Libertăţii cel mai sigur zgârie-nori construit vreodată.

În centrul Ground Zero, pe locul Turnurilor Gemene, un memorial dedicat celor ucişi în 1993 si 2001 se deschide exact pe 11 septembrie 2011. Amprentele clădirilor dispărute sunt marcate prin cascade artificiale pătrate, poate cele mai mari realizate de mâna omului. Numele celor aproape 3000 de victime ale atacurilor sunt gravate în bronz, pe o placă ce înconjoară cele două cascade.

400 de copaci, aduşi din statele New York, Pennsylvania şi Washington DC sunt plantaţi aici. Unul dintre ei a supravieţuit distrugerilor din 11 septembrie 2001: îngrijit după atentate, a rezistat până astăzi, devenind o emblemă a curajului şi perseverenţei, a renaşterii din propria cenuşă.

Filmul reconstrucţiei noului World Trade Center

Rebuilding - Reconstructie - se numeşte filmul autofinanţat realizat de un amator, care a urmărit fiecare pas al ridicării noului World Trade Center. Pentru artistul irlandez Marcus Robinson, reconstrucţia WTC este o poveste în sine. „Am vrut să fac un film care să omagieze transformarea uimitoare a acestui loc”, spune el într-un reportaj CNN. Imaginile lui Robinson condensează anii de şantier în câteva minute, împletindu-se cu poveştile oamenilor care lucrează la Ground Zero.

Mulţi dintre aceştia au părinţi sau bunici care au lucrat la construcţia Turnurilor Gemene. Sper ca filmul meu să le onoreze munca”, spune Robinson. Pe un etaj neterminat al construcţiei, artistul a început să şi picteze aceşti oameni, pe bucăţi de lemn găsite pe şantier.

Filmul său va fi prezentat numai odată ce spaţiile de la Ground Zero vor fi complet reamenajate, oricât de mult va dura acest proces, spune Robinson.