Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hackerii de la Lulz Security renunţă surprinzător la atacuri

hackerii-lulz-security-renunta-surprinzator-atacuri.jpg

Site-ul CIA, indisponibil pe 15 iunie după u atac revendicat de LulzSec. REUTERS/Jim Bourg

În Statele Unite, grupul de "hackeri" Lulz Security îşi anunţă auto-dizolvarea. Analizăm în cele ce urmează un fenomen din lumea pirateriei informatice care va lăsa urme durabile pe planeta cibernetică. Grupul Luzl Security s-a "afirmat" pe plan mondial forţînd accesul în zone hiperprotejate din punct de vedere informatic, precum site-ul firmei Sony, site-ul Serviciilor Americane de Informaţii (CIA) sau site-ul Poliţiei britanice.

Aventura sa a durat practic 50 de zile şi s-a încheiat cu două alte acţiuni spectaculoase, vizînd documentele interne ale grupurilor americane AOL şi AT&T. Într-un comunicat al grupului, acesta afirmă că şi-a atins ţelul: au vrut de fapt să se distreze perturbînd site-urile internet ale unor societăţi private sau ale unor guverne.

Dacă ar fi să-l luăm în serios, aceşti cyber-piraţi au vrut să provoace teamă dar şi să fie o sursă de inspiraţie pentru unii, au vrut să provoace invidie dar şi să obţină simpatie, şi-au dorit să fie adulaţi şi detestaţi în acelaşi timp (probabil nu de aceleaşi persoane).

Ei au publicat, în orice caz, sute de mii de documente confidenţiale, de mesaje electronice, de nume şi de numere de telefon, de adrese şi de parole... Ei s-au amuzat, de exemplu, publicînd adresele complete ale politiştilor din Arizona, informaţii privind traficul de droguri precum şi altele, extrem de sensibile, legate de informatorii cu care lucrează poliţia din acest stat american, sau procesele verbale ale unor intervenţii.

În materie de intenţii, grupul nu este chiar coerent. Pe lîngă dorinţa sa de a se amuza el şi-a fixat şi unele obiective cu caracter aşa-zis "militant".

Iată una din explicaţiile sale: "vrem să demonstrăm natura rasistă şi coruptă a personalului militar şi poliţienesc, dar şi să sabotăm eforturile lor de a teroriza populaţia în numele unui război nedrept împotriva drogurilor".

Fără îndoială, în materie de talent informatic ei sunt mult mai "convingători" decît la nivel ideologic si etic.

Auto-dizolvarea lor intervine însă ca o surpriză, pentru că în ultimul timp grupul îşi anunţase, dimpotrivă, intenţia de a-şi diversifica "incursiunile" şi atacurile, prin vizarea unor informaţii confidenţiale guvernamentale şi a unor bănci.

Operaţiunile lor s-au soldat în general cu blocarea temporară a site-urilor sau a publicaţiilor respective. Ceea ce nu înseamnă că atacurile revendicate de ei n-au provocat nelinişte: ei au demonstrat încă o dată că pe planeta noastră hiperinformatizată confidenţialitatea informaţiilor este o iluzie.

În Statele Unite mai mulţi senatori au propus la mijlocul acestei luni un proiect de lege vizînd protejarea vieţii private a utilizatorilor de telefoane mobile şi garantarea caracterului secret al informaţiilor stocate pe internet.

Chiar dacă astfel de legi vor fi votate, mai rămîn de inventat mijloacele pentru descurajarea diverselor grupuri de piraţi informatici care proliferează în virtutea singurei legi existene în spaţiul virtual: cea a junglei.

 
Matei Vişniec: Hackerii de la Lulz Security renunţă surprinzător la atacuri