Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Harta mondială a fericirii

fericire-oameni-fericiti.jpg

Cei mai fericiţi oameni din lume sunt danezii.

Românii nu sunt nici foarte fericiţi, dar nici prea deprimaţi. România se află pe locul 73 în lume din 155 de ţări analizate de site-ul targetmap.com. Cei mai fericiţi oameni din lume sunt danezii.

Deloc surprinzător, Danemarca este pe primul loc în clasamentul fericirii, având 82% din populaţie fericită.

Podiumul este completat de ţări din aceeaşi zonă de nord a Europei. Astfel, Finlanda e pe doi, cu trei sferturi din populaţie fericită, iar Norvegia pe trei, cu un nivel de 69 de procente.

Olanda nu e nici ea departe de plutonul fruntaş: 68% dintre locuitorii ţării lalelelor sunt fericiţi, procent întâlnit şi în Suedia.

Sus în clasament se află de asemenea canadienii, neo-zeelandezii şi australienii. Din Europa doar Elveţia mai ţine pasul cu statele fericite.

România se află undeva la mijlocul clasamentului, mai exact pe locul 73. Nici măcar un sfert dintre români nu se declară fericiţi. Cifra exactă e de 21%. Într-o situaţie similară se află Rusia, Slovacia, Liban şi Africa de Sud.

În schimb, chinezii şi indienii, deşi trăiesc în ţări emergente, unde economia nu pare să fi fost lovită prea tare de criză sunt foarte nefericiţi: doar nouă procente dintre locuitori stau bine la acest capitol.

Cei mai nefericiţi sunt desigur africanii. În state ca Togo, Rwanda, Niger sau Sierra Leone, doar 3% dintre locuitori se declară fericiţi.