Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începe nebunia reducerilor

magazin-shopping-frenzy.jpg

(Sursă: The Telegraph)

Magazinele din Bucureşti vând din 15 ianuarie îmbrăcăminte şi încălţăminte la preţ redus cu până la 70 la sută, potrivit notificărilor trimise la primării. Perioada de soldare este stabilită de lege între 15 ianuarie şi 15 aprilie, pentru produsele de toamnă-iarnă. În acest interval, comercianţii îşi pot stabili o durată maximă de 45 de zile în care pot vinde produse la preţuri reduse.

 

Reducerile pot fi aplicate numai produselor nealimentare a căror desfacere are caracter sezonier, cum ar fi confecţii, marochinărie, tricotaje, încălţăminte sau articole sportive.

Potrivit Ordonanţei de Guvern nr. 99/2000 cu modificările şi completările ulterioare, vânzările de soldare pot fi efectuate după o notificare prealabilă adresată Primăriei. Notificarea privind vânzările de soldare trebuie făcută cu 15 zile înaintea datei de debut a reducerilor.

În formularul de notificare a vânzărilor sunt trecute datele comerciantului, numele persoanei responsabile, perioada de soldare, denumirea şi cantitatea existentă a articolelor, precum şi lista cu denumirea, numărul şi data documentelor emise de furnizorii produselor respective.

Comercianţii care nu respectă dispoziţiilor legale privind vânzările de soldare pot fi amendaţi cu sume între 2.000 şi 10.000 de lei. De asemenea, cei care vând produse de sezon la preţ redus fără să notifice primăria pot primi amenzi între 200 şi 1.000 de lei.