Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Insulele Samoa pierd o zi din calendar

time-450x337.jpg

Arhipelagul, aflat în Pacificul de Sud, a trecut direct de la data de joi, 29 decembrie, la cea de sâmbătă, 31 decembrie

Insulele Samoa şi-au schimbat fusul orar într-un mod ieşit din comun. Arhipelagul, aflat în Pacificul de Sud, a trecut direct de la data de joi, 29 decembrie, la cea de sâmbătă, 31 decembrie.

Vasile Damian:

E suficient să ne uităm pe un glob terestru pentru a înţelege de unde provine toată povestea. Samoa se află puţin la dreapta, adică la estul liniei internaţionale de schimbare a datei. Concret, până acum Samoa se afla la 21 de ore după Australia şi la 23 de ore după Noua Zeelandă. Ori aceste două ţări sunt principalii parteneri ai insulelor Samoa, de unde anumite dificultăţi de a face afaceri unii cu alţii.

Comercianţii din Samoa afirmă că pierdeau două zile lucrătoare de comerţ pe săptămână cu partenerii lor. Când e vineri în Samoa, e deja sâmbătă în Australia, iar când cei din Samoa sunt duminică la biserică, australienii deja sunt la treabă luni. Aşa că, începând de sâmbătă, 31 decembrie, Samoa se va afla deci doar la o oră înainte de Wellington si la trei ore înainte de Sydney.

Schimbarea de fus orar a fost decisă de guvernul de la Apia. Joi spre vineri noapte, puţin înainte de miezul nopţii, premierul arhipelagului, dar şi locuitorii, au intonat diverse rugăciuni şi au ţinut discursuri. Pentru turiştii aflaţi la faţa locului, nu se facturează noaptea de vineri spre sâmbătă, care de fapt nu mai există pe calendar. Totuşi, angajaţii trebuie să lucreze în această zi „fantomă”. Autorităţile locale au promis de asemenea că vor emite timbre speciale cu această ocazie.

Samoa îşi alesese precedentul fus orar, valabil până joi, în urmă cu 120 de ani, epocă în care principalii lor parteneri comerciali erau americanii şi europenii.

Vasile Damian: Insulele Samoa pierd o zi din calendar