Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Inventatorii români se întorc plini de aur de la Geneva

geneva-salonul-inventica.jpg

Salonul de Inventică de la Geneva

Cercetătorii români au fost din nou medaliaţi la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva. În total, 49 de medalii au obţinut inventatorii din România la cea mai mare manifestare de gen din lume, delegaţia ţării noastre situându-se pe locul al patrulea, între cele 45 de ţări participante.

Inventatorii români nu s-au dezis nici la cea de-a 39-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii şi au uimit din nou juriul de la Geneva. 24 de medalii de aur, 18 de argint, 7 de bronz, precum şi 20 de premii speciale a primit delegaţia română.

Cap de afiş a fost premiul obţinut de soţii Raluca-Ioana şi Jacobus van Staden: medalia de aur şi marele premiu, pentru o invenţie cu care cei doi cercetători din Timişoara au reuşit să uimească marele juriu al concursului, scrie cotidianul Gândul. Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a unei noi clase de senzori, denumiţi DOT senzori, care pot fi utilizaţi pentru reducerea costurilor de producţie a unor medicamente sau la depistarea mai uşoară a cancerului.

Alţi doi cercetători din Râmnicu Vâlcea au fost laureaţi ai salonului. Ei au inventat o metodă de separare şi purificare a hidrogenului, cu ajutorul paladiului.

Printre invenţiile premiate ale cercetătorilor români s-au mai numărat: o cremă specială îmbogăţită cu zinc pentru tratarea acneei şi un dispozitiv de reducere a consumului de combustibil la automobile.

Marele premiu al celei de-a 39 ediţii a Salonului de Invenţii de la Geneva a fost acordat unui inventator din Elveţia, Louis Conzett, fost căpitan de vas, pentru un dispozitiv de protecţie a locuinţelor împotriva inundaţiilor.