Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jubileul Regelui Mihai, o suită de evenimente speciale

regele-mihai-regina-ana.jpg

Regele Mihai şi Regina Ana. Foto: Casa Regală a României

Luni, la Palatul Elisabeta, Casa Regală a României a organizat o conferință de presă în care au fost prezentate evenimentele dedicate Aniversării de 90 de ani a Regelui Mihai. Astfel, din 21 octombrie și până pe 10 noiembrie, vor fi organizate mai multe evenimente la care vor lua parte reprezentanții Caselor Regale din Europa și Asia. Punctul central al Jubileului 90 al Regelui va fi chiar de ziua sa, pe 25 octombrie, când fostul suveran al României se va adresa națiunii în plenul Parlamentului.

Jubilelul Regelui a început la sfârșitul lunii septembrie, când a fost lansat CD-ul Muzica Regelui, care conține muzica preferată a Regelui Mihai și a Reginei Ana, CD însoțit de o broșură cu fotografii inedite din Arhiva Casei Regale a României.

La începutul lunii octombrie, în colaborare cu Banca Națională a României, Casa Regală a lansat o medalie jubiliară Regele Mihai 90, executată la Monetăria Statului, iar pe 8 și 9 octombrie, Yacht Clubul Regal al României a organizat o competiție în largul Constanței la care au participat douăsprezece bărci cu vele. Echipajului câștigător i-a fost conferită Cupa Regelui Mihai I. Trebuie precizat că Regele a acceptat, acum nouă ani, solicitarea de a-și relua vechile prerogative de Comodor, ceea ce a dus la revenirea la vechile însemne și la denumirea de Yacht Clubul Regal Român, asociație similară prestigioaselor Yacht Cluburi din Italia, Franța, Marea Britanie sau Belgia.

Vinerea aceasta va fi lansat un volum cu fotografii care trec în revistă un an din viața fostului Suveran al României, iar la Castelul Peleș va avea loc vernisajul expoziției Regele Mihai - 90. În weekend, Regele îi va avea oaspeți la Palatul Elisabeta pe reprezentanții Asociației Foștilor Deținuți Politici, îi va primi pe reprezentantii Şcolii Generale Regele Mihai din București, pe capii Bisericii greco-catolice și o importantă delegație a Republicii Cehe, care îi va conferi titlul de Cetățean de Onoare al orașului Kromeriz. Aici nu trebuie uitat că Armata Regală Română a avut o contribuție foarte importantă la eliberarea Cehiei în cel de-al doilea Război Mondial. 

Momentul central al Jubileului este mesajul Regelui din Plenul Parlamentului, în prezenţa tuturor membrilor Familiei Regale. Evenimentul solemn, o propunere a liberalilor care a generat destule polemici, va fi urmat de un spectacol extraordinar la Opera Naţională şi de dineul oficial la care vor lua parte reprezentanţi ai Caselor Regale europene şi asiatice, dar şi alte personalităţi ale vieţii internaţionale.

Lista participanţilor nu a fost comunicată din motive de securitate dar, după cum a declarat şefa protocolului Casei Regale a României, majoritatea celor prezenţi la nunta de diamant a Regelui şi Reginei vor reveni la Bucureşti. Atunci a fost prezentă şi Regina Sofia a Spaniei.

Regele va decora o serie de personalităţi din ţară şi din străinătate, iar în ultima zi de Jubileu, Televiziunea Română va lansa un DVD cu documentare despre Rege.

 
Ştefan Popescu, despre Jubileul Regelui Mihai I