Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Julian Assange, sprijinit de regizorul Michael Moore

Fondatorul WikiLeaks primeşte ajutor de la un regizor celebru. Realizatorul american de documentare Michael Moore a declarat că i-a oferit 20 de mii de dolari lui Julian Assange, pentru a-l ajuta la plata cauţiunii cerute de autorităţile britanice.

Michael Moore pune la dispoziţie propriul site şi server, pentru a ajuta WikiLeaks să continue să difuzeze informaţii secrete.

"Avocaţii fondatorului WikiLeaks, Julian Assange au prezentat judecătorului un document trimis de mine, certificând faptul că am oferit 20 de mii de dolari, pentru a contribui la plata cauţiunii", scrie Michael Moore, într-un comunicat difuzat marţi pe site-ul său.

"Am intrat în războiul din Irak dintr-o minciună. Sute de mii de persoane au murit acolo. Imaginaţi-vă doar ce s-ar fi întâmplat, dacă persoanele care au plănuit această crimă de război în 2002 ar fi avut de-a face cu WikiLeaks. Poate că ei nu ar fi scăpat aşa", crede realizatorul documentarului "Fahrenheit 9/11", un film care critică operaţiunile militare americane din Irak.

Un tribunal londonez a decis eliberarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange. El nu poate părăsi închisoarea londoneză, până când Suedia, care solicită extrădarea sa face apel la eliberare sa sub cauţiune. Cauţiunea se ridica la echivalentul a circa două sute de mii de euro.

Mai multe personalităţi, printre care realizatori de filme şi documentare cum ar fi britanicul Ken Loach sau australianul John Pilger au propus să plătească o parte a acestei cauţiuni.

Site-ul WikiLeaks a început pe 28 noiembrie să publice o serie de documente diplomatice confidenţiale.

Julian Assange a fost arestat pe 7 decembrie, la Londra, fiind acuzat de agresiuni sexuale, comise în Suedia.