Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnalul unui combatant: Che Guevara

jurnalul-unui-combatant-che-guevara.jpg

Memoriile nepublicate ale lui Che Guevara, scoase la iveală de familia sa.

Moment mult-aşteptat de adepţii faimosului revoluţionar Che Guevara: jurnalul său de luptă a fost prezentat de familia celebrului luptător sud-american. Văduva, fiica cea mare şi câţiva prieteni au dezvăluit opiniei publice memoriile ţinute de Che Guevara înainte de revoluţia cubaneză din 1959.

Figură carismatică, păr lung, barbă neagră şi o privire hotărâtă: chipul lui Che Guevara, devenit între timp un simbol al rebeliunii în cultura urbană s-a transformat într-o veritabilă marcă înregistrată, care nu lipseşte nici măcar de pe obiectele vestimentare.

Volumul ce nu a fost niciodată publicat se numeşte "Jurnalul unui combatant". Cartea începe cu sosirea în Cuba a iahtului "Granma", care venea din Mexic, pe doi decembrie 1956. La bord, 82 de revoluţionari, decişi să răstoarne regimul dictatorului Batista, susţinut de Statele Unite. Volumul se încheie cu bătălia decisivă de la Santa Clara, la aproape trei sute de kilometri de Havana, în 1958.

Până acum, cel mai cunoscut jurnal al lui Che Guevara este acela în care povesteşte campania din Bolivia, ţară în care a fost executat pe 9 octombrie 1967, de un militar bolivian, la o zi după arestare.

 

Che Guevara, indispensabil regimului Castro

 

Che Guevara a fost un revoluţionar marxist intelectual, diplomat şi teoretician militar. După revoluţia cubaneză, a deţinut posturi-cheie în regimul lui Fidel Castro: a fost între altele ministru al Industriilor şi şef al Băncii Naţionale.

A jucat de asemenea un rol central în antrenarea trupelor care au respins invazia din Golful Porcilor, în 1961, o acţiune eşuată a CIA, care voia să invadeze sudul Cubei.

Datorită imaginii sale de martir, de revoluţionar care a militat pentru crearea unui aşa-numit "om nou", condus de stimulente mai degrabă morale decât materiale, Che Guevara a devenit de-a lungul timpului o adevărată icoană pentru diverse mişcări de stânga. Revista Time chiar l-a inclus printre cei mai influenţi o sută de oameni ai secolului 20.