Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Le Figaro, cucerit de Transilvania

"Transilvania, inima vie a bătrânei Europe". Sub acest titlu, revista săptămânală franceză Le Figaro Magazine publică un amplu reportaj de 6 pagini: munţi, păduri, fortăreţe şi biserici, lupi şi urşi. De la Braşov la Sibiu ziaristul francez a văzut de toate - mai puţin vampire.

"Transilvania, inima vie a bătrânei Europe". Sub acest titlu, revista săptămânală franceză Le Figaro Magazine publică un amplu reportaj de 6 pagini: munţi, păduri, fortăreţe şi biserici, lupi şi urşi. De la Braşov la Sibiu ziaristul francez a văzut de toate - mai puţin vampire.

Ce miracol s-a produs în Trasnilvania? Oraşele şi satele şi-au regăsit culorile pe care niciodată n-ar fi trebuit să şi le piardă. La ţară, pe ogoare, tot atâţia cai cât şi tractoare.

Reporterul de la Figaro Magazine s-a reîntors plin de entuziasm, gata să-şi atragă cititorul în lumea lui Dracula, cum e cunoscută aici în Franţa regiunea transilvăneană.

Prima etapă a periplului, Braşov: un frumos oraş medieval clădit pe vremuri de saşi. Aici istoria regiunii se citeşte în trei limbi: română, germană şi maghiară. Drumul ce duce la "orgolioasa citadelă de la Sighişoara" traversează văi împădurite presărate ici şi colo de ferme colorate şi biserici gotice.

După ce trece în revistă istoria regiunii - teutonii, tătarii, turcii, etc- reporterul francez poposeşte la Sibiu unde bineînţeles se opreşte îndelung asupra colectiei Bruckenthal - expusă parţial şi la Paris anul trecut.

Două secole le-au trebuit otomanilor ca să treacă munţii, de unde şi porecla dată Sibiului la Istanbul: "oraşul roşu", roşu de la tripla apărare construită din cărămizi şi tigle pe care niciun asediu n-a putut s-o străpungă, ne spune ziaristul. Fostul Hermannstadt, cu impecabilele sale faţade baroce, cu filarmonica în care au jucat Liszt, Brahms şi Strauss, îşi păstrează şarmul şi alura binefăcătorilor din epoca Marieie Tereza.

Dintotdeauna, munţii şi pădurile au fost domeniul ciobanilor care au luptat pentru a-şi păstra credinţa ortodoxă - dovadă muzeul icoanelor pe sticlă de la Sibiel care l-a încântat pe ziaristul de la Figaro Magazine.

Cine spune cioban, zice şi urs şi lup, două fiare care convieţuiesc cu omul în Carpaţii româneşti: 6 mii de urşi şi 3 mii de lupi. În Piatra Craiului, Dan Marin, fost muncitor devenit ghid naturalist, îsi duce pasionaţii să vadă ursul în pădurile cele mai secrete. Ceva mai la vest, castelul Bran, devenit atracţie mondială graţie unui scriitor irlandez pe nume Bram Stoker, e mai propice afaceristului decât plimbăreţului.

Cum era de aşteptat din partea unui ziarist venit acolo tocmai de la Paris, Le Figaro Magazine a vizitat şi casa natală a lui Emil Cioran la Răşinari. N-au lipsit de pe agenda ziaristului plimbăreţ nici adrese precum Sinaia, Prejmer sau Biertan. O regiune aşadar aparent foarte apreciată de Le Figaro Magazine.

Mai rămâne acum doar ca şi cititorii revistei conservatoare să se lase atraşi şi îmbarcaţi la bordul unuia din cele 6 avioane cotidiene care fac legătura Paris - România pentru a petrece câteva zile în regiunea lui Dracula, zonă în care riscul de a întâlni vreun vampir este egal cu zero.