Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lupte grele la Damasc

În Siria, războiul civil a intrat în ultimele 48 de ore într-o nouă fază pentru că luptele se duc chiar la Damasc, capitala ţării. Pentru insurecţia siriană faptul că a reuşit să organizeze atacuri chiar în apropierea sediului puterii reprezintă o victorie morală. Din păcate nici o soluţie, politică sau militară, nu se vede încă la orizont în privinţa crizei siriene.

Mulţi responsabili politici şi observatori încep de altfel să afirme că dialogul nu mai este pozibil în această ţară după un an şi 4 luni de violenţe, înfruntări, măceluri şi acte de barbarie. În Franţa, fostul ministru de externe Alain Juppé, care nu mai este obligat să recurgă la formule diplomatice, denunţa astăzi pe postul de radio France Inter “atitudinea criminală a Rusiei” întrucât sprijină în continuare regimul preşedintelui Bashar Al-Assad. Fostul şef al diplomaţiei franceze consideră că misiunea condusă de Kofi Anan trebuie oprită şi că ONU are datoria de a interveni militar pentru înlăturarea regimului de la Damasc. În termeni mai atenuaţi noul ministru de externe francez, Laurent Fabius, aflat astăzi într-o vizită în Algeria, spune de fapt acelaşi lucru, şi anume că Bashar Al-Assad trebuie să plece de la putere.

În aceste condiţii, când în Siria mor cam o sută de oameni pe zi, ne putem întreba ce sens mai are de exemplu o vizită a lui Kofi Anan la Moscova. Emisarul Organizaţiei Naţiunilor Unite se vede luni cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov iar marţi urmează să fie primit de preşedintele Vladimir Putin. În nici un caz însă Rusia nu pare să-şi modifice tonul, ea se opune sancţiunilor cerute de occidentali şi cere în continuare o imposibilă soluţie politică prin încetarea focului şi negocieri între puterea siriană şi rebeli. În Siria au loc de fapt trei conflicte în prezent. Pe lângă revolta împotriva dictaturii se mai derulează şi un complicat conflict interetnic precum şi o surdă bătălie a islamiştilor radicali care speră să preia ceva mai tîrziu puterea în această ţară.

Comunitatea internaţională rămâne profund îngrijorată din cauza rivalităţilor care se creează şi pe plan internaţional în contextul războiului civil din Siria, dar şi din cauza altor conflicte care se agravează pe continentul african.Uniunea Africană s-a reunit astăzi la cel mai înalt nivel pentru a analiza alte câteva conflicte cu evoluţie imprevizibilă, precum cel din Sudan, Republica Democratică Congo şi Mali. Toate aceste subiecte se află şi pe agenda discuţiilor purtate de ministrul francez de externe Laurent Fabius la Alger. Este prima vizită într-o ţară arabă a lui Laurent Fabius de la preluarea ministerului de externe într-un context în care preşedintele François Hollande încearcă să imagineze o nouă politică faţă de Magreb şi faţă de continentul african în general. Parisul consideră în orice caz că trebuie să-şi îmbunătăţească relaţia cu Algerul în condiţiile în care un milion de algerieni trăiesc în Franţa şi 24 000 de francezi în Algeria. Pe de altă parte, Algeria este considerată o putere regională care ar putea avea un rol de jucat pentru alungarea de la putere a islamiştilor radicali din partea de nord a statului Mali.