Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Magnații Europei vânează la Balc

tiriac-ion-balc.jpg

Vânătoarea de la Balc a început sâmbătă, 22 ianuarie.

Ecologiștii au motive de nemulțumire : tradiţionala vânătoare de la Balc, județul Bihor a început, sâmbătă dimineaţă. Printre invitaţii omului de afaceri Ion Ţiriac se află şi prinţul Dimitrie Sturdza. Lista participanților este învăluită în mister.

Invitații lui Ion Țiriac la evenimentul de la Balc sunt "oameni foarte bine văzuţi în toată Europa", spune prințul Dimitrie Sturdza, singurul care a acceptat să discute cu presa. "Invitaţii sunt oameni foarte bine văzuţi în toată Europa, care sunt aici şi au venit să se întâlnească. Domnul Ţiriac face un PR foarte bun prin organizarea acestui eveniment", a declarat prinţul.

Nu e foarte clar cine sunt invitații, dar din experiența anilor anteriori, s-a constatat că e vorba de oameni de afaceri cunoscuți din Europa, moștenitori ai unor adevărate imperii industriale și politicieni.

Printre invitaţii de anul trecut de la Balc s-au aflat George Marsan, primarul oraşului Monte Carlo, Erich Hampel, manager Unicredit Bank Austria, Alfred Baumhauer, fabricant Cartier, Wolfgang Porsche, moştenitorul imperiului cu acelaşi nume, Klaus Mangold, fostul preşedinte al grupului DaimlerChrysler, Franz Rauch, cel mai mare producător de sucuri naturale din Europa, Rudolf Streicher, politician austriac, fost ministru în mai multe guverne și Inigo Herrera, fost memru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Invitaţii de anul acesta au sosit la Balc vineri seară, când au participat la o masă tradiţională românească, în timpul căreia Gheorghe Zamfir a susţinut un recital.

Revenind la vânătoarea propriu-zisă, aproximativ 150 de gonaci şi câteva zeci de vânători din rândul localnicilor au început să sosească pe domeniul de la Balc în jurul orei șapte dimineața. Un gonaci va primi pentru o zi de vânătoare 50 de lei, un vânător - 75 de lei, iar cei care transportă cu maşinile mistreţii - 130 de lei.

În mod tradiţional, vânătoarea de la Balc se desfăşoară la sfârşitul celei de-a treia săptămâni a lunii ianuarie.

Aceste partide de vânătoare au devenit celebre în 2005, când au fost împuşcaţi 185 de mistreţi, dintre care 23 de către fostul premier Adrian Năstase.

Organizațiile care apără mediul și drepturile animalelor au criticat partidele de vânătoare de la Balc. Ecologiștii se opun omorârii animalelor pentru distracție.