Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Memoriile savuroase ale lui Jacques Chirac

memoriile-savuroase-jacques-chirac.jpg

Nicolas Sarkozy şi Jacques Chirac

În următoarele zile va apărea în librăriile franceze volumul doi al memoriilor fostului preşedinte conservator francez, Jacques Chirac. Principalele publicaţii din Franţa prezintă deja extrase din această voluminoasă lucrare (624 de pagini). Dacă cititorul nu va găsi prea multe dezvăluiri, el va putea în schimb aprecia puţina indulgenţă pe care o are Chirac faţă de succesorul său, Nicolas Sarkozy.

Intitulat "Timpul prezidenţial", acest al doilea şi ultim volum al memoriilor lui Jacques Chirac revine asupra celor 12 ani petrecuţi de respectivul la Palatul Elysée, adică în cea mai înaltă funcţie a statului francez.

Noul volum se deosebeşte clar de primul, în care nu se găsea nicio critică adusă succesorului său. Eminamente politică, această a doua carte de memorii permite cititorului să aprecieze o serie de "portrete" făcute de Chirac fie omologilor săi, fie anturajului său politic.

 

Critici pentru Jospin, Bush şi Sarkozy

 

Premierul socialist, Lionel Jospin, preşedintele american, George Bush, dar mai ales actualul şef de stat francez, Nicolas Sarkozy sunt ţinta unor critici mai mult sau mai puţin acerbe.

Despre succesorul său la şefia statului, adică despre Sarkozy, Chirac care i-a fost mentor în politică şi foarte apropiat scrie astfel: "nervos, impetuos (energic), debordând de ambiţie, Sarkozy e sigur de tot şi mai ales de sine". Ghicind deîndată ce ajunsese în postul de ministru de Interne ambiţiile prezidenţiale ale lui Nicolas Sarkozy, memoralistul afirmă că a refuzat să intre într-un raport de forţe cu respectivul, cu toate că Sarkozy nu-şi dorea decât asta. "Am estimat că acest lucru nu putea fi decât nefast pentru instituţiile noastre", observă Chirac.

Un şef de stat care nu împărtăşea în plus deloc cu cel care-i va prelua ştafeta, viziunea despre Franţa, motiv pentru care Jacques Chirac va refuza să-l numească pe Sarkozy prim-ministru. "Este un atlantist convins, eu nu sunt. Este mult mai liberal pe plan economic decât mine. Este pentru discriminarea pozitivă, eu sunt clar împotrivă. Lucrurile nu puteau deci funcţiona bine", e de părere fostul preşedinte.

 

Conflict Chirac-Sarkozy

 

Declaraţiile intempestive şi controversate făcute de Nicolas Sarkozy pe vremea când era la Interne nu erau deloc pe placul lui Chirac. Pasiunea acestuia pentru Japonia şi luptele de sumo, e şi ea luată în derâdere de Sarkozy, lucru care-l irită din nou pe Chirac.

În sfârşit, atitudinea lui Sarkozy în seara victoriei sale electorale, în mai 2007 îl dezamăgeşte şi pe Jacques Chirac. În primul său discurs de preşedinte ales, Nicolas Sarkozy nu va menţiona nici măcar o singură dată numele lui Chirac. "M-a marcat acest lucru şi am înţeles cu cine aveam de-a face", notează amar fostul preşedinte.

În acest al doilea volum de memorii, Jacques Chirac recunoaşte şi o greşeală politică majoră, pe care a făcut-o cât a stat la Elysée. "În urma victoriei mele din 2002 cu 82% din voturi, faţă de doar 18 procente pentru adversarul extremei drepte ar fi trebuit să fac totul pentru a constitui o echipă conducătoare mai reprezentativă. N-am reuşit, cu toate că eram garantul unităţii naţionale şi regret acest lucru", afirmă astăzi Chirac. "A-ţi recunoaşte erorile contribuie la grandoarea unui şef de stat", remarcă elogios un comentator al ziarului Le Monde.

În mod evident, însă, nu auto-critica sau micile dedesubturi ale politicii sale vor asigura succesul editorial al acestui volum de memorii, ci mai degrabă criticile aduse succesorului său.

Reglarea de conturi este o figură impusă în politica zilelor noastre, face parte din regulile jocului. Nu trebuie uitat că şi Jacques Chirac fusese la timpul său descris drept un agitat şi un obsedat de ambiţiile sale de predecesorul său, Valéry Giscard d’Estaing.

În mod vădit, şefii de stat îşi detestă aproape sistematic succesorii. Problema cu Chirac este că toate criticile pe care le aduce astăzi lui Nicolas Sarkozy se referă la o epocă în care el era preşedinte şi Sarkozy un subaltern. Chirac l-ar creat şi "crescut" politic pe Sarkozy, el l-a făcut lider de partid şi apoi ministru de stat. Tot lui îi revenea însă datoria să-l pună la punct, să-l pună în banca lui pe eventualul recalcitrant.

 

Miza financiară a memoriilor lui Jacques Chirac

 

Lucrarea apare pe piaţă la momentul oportun: nici prea aproape de alegerile prezidenţiale de anul viitor, dar în ajunul procesului lui Chirac aşteptat în luna septembrie. În faţa tribunalului corecţional, fostul şef de stat va trebui să răspundă acuzaţiei că a furnizat locuri de muncă fictive pe vremea când era primar al Parisului, unor apropiaţi din partidul său. Acestui calendar politico-judiciar i se adaugă şi unul de ordin financiar. Cei 580 de mii de euro primiţi de Chirac pentru primul volum de memorii au fost vărsaţi integral unei fundaţii de binefacere. Fostul preşedinte a fost însă nevoit în urma unei tranzacţii financiare cu actuala Primărie a Parisului, să plătească o jumătate de milion de euro compensaţii. Anturajul lui Jacques Chirac speră aşadar ca acest al doilea volum de memorii să se vândă cel puţin la fel de bine ca primul.