Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Meryl Streep, în polemică aprinsă cu David Cameron

The Iron Lady” (“Doamna de fier”) a declanşat o polemică între premierul britanic, David Cameron şi actriţa Meryl Streep, care joacă rolul fostului premier Margaret Thatcher în filmul cu acest nume, apărut pe ecrane vinerea trecută. Disputa este legată de portretizarea actuală a Doamnei de fier, care suferă de demenţă, la vârsta de 86 de ani.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Meryl Streep, al cărei rol în acest film a fost lăudat în mod unanim, inclusiv de premierul David Cameron a spus: “Dar el care a afirmat că ar fi trebuit așteptat până moare înainte să fi făcut filmul? Cum se simte ea după asta?”.

Actriţa americană a adăugat că premierul Cameron asociază o stigmă specială din cauza maladiei de care suferă Baroneasa Thatcher–demență: “Dacă Margaret Thatcher suferea de o maladie de plămâni, nimeni n-ar fi scos o vorbă. Cum însă suferă de o maladie mintală, asta ne terorizează pe toți”, a spus Meryl Streep.

În ziua lansării filmului, David Cameron, care a declarat în repetate rânduri că Margaret Thatcher a fost idolul său politic, a lăudat rolul făcut de Meryl Streep, dar a spus că momentul ales nu este potrivit.

E mai mult un film despre îmbătrânire şi elemente de demenţă, decât despre un prim-ministru uimitor”, a declarat premierul Cameron la BBC Radio 4. Şi într-adevăr, filmul în care Meryl Streep prezintă o asemănare uimitoare cu Baroneasa, aşa cum este ea azi, e concentrat pe lupta fostului premier britanic cu această maladie nemiloasă.

În film, Margaret Thatcher apare permanent confuză, având halucinaţii, când stă de vorbă cu defunctul ei soţ, Dennis, decedat în 2003. Episoadele din prezent sunt întreţesute cu amintiri, începând cu perioada războiului şi influenţa exercitată de tatăl ei şi până la momentul demisiei ei din funcţia de premier, în 1990, după 11 ani la vârful puterii.

Episoadele istorice nu aduc practic nimic nou, ele fiind povestite în cărţi sau imortalizate în filme sau piese de teatru de nenumărate ori până acum. Şocantă este imaginea Baronesei Thatcher scăpând de sub atenţia celor care o păzesc 24 de ore pe zi şi mergând să-şi cumpere un bidon de lapte de la magazinul din colţ, scena de debut care-i dezvăluie boala.

Jurnaliștii au speculat că sursa de inspiraţie pentru film ar fi cartea fiicei sale, Carol Thatcher, cea care acum mai bine de trei ani a dezvăluit lumii întregi maladia Baronesei. Familia nu a comentat, dar relatări de presă vorbesc de nemulţumirea cu privire la modul în care apare Margaret Thatcher în film atât din partea lui Carol, cât şi a fratelui ei geamăn, Mark.

Meryl Streep, secondată strălucitor de Jim Broadbent în rolul lui Dennis Thatcher, face, posibil, poate cel mai bun rol al său dintr-o carieră deja prestigioasă.

Cronicile sunt aproape toate identice şi sunt sintetizate în ceea ce Sunday Times scrie: “Doamna de fier este în esență un rol mare, prins în capcana unui film mediocru”.

Londra, Petru Clej, despre polemica dintre Meryl Streep şi David Cameron, pe tema filmului "Doamna de fier"