Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministerul drepturilor femeii!

ministerul-drepturilor-femeii.jpg

Drepturi egale pentru femei şi bărbaţi

În Franţa, candidatul socialist la alegerile prezidenţiale, François Hollande, promite crearea unui "minister al drepturilor femeilor”, dacă va fi ales preşedinte. El mai afirmă că fiecare zi din an trebuie consacrată drepturilor femeii şi nu doar ziua de 8 martie.

François Hollande a făcut aceste declaraţii în cadrul unui miting organizat la Paris, la iniţiativa a două organizaţii feministe, “Paroles de femmes” şi “Marianne de la diversité”. Cele două organizaţii au lansat de altfel un apel pentru o mai mare mobilizare a femeilor în contextul actualei campanii electorale, dar şi pe fond de criză.

Feministele consideră că femeile "trebuie să intre în rezistenţă" şi să refuze "capitularea Franţei în faţa precarităţii, a sexismului şi a altor forme de inegalitate".

Toţi candidaţii la prezidenţialele franceze din aprilie-mai promit, în contextul dezbaterilor şi mai ales al Zilei Internaţionale a Femeii, numeroase măsuri în favoarea femeilor. François Hollande pare să fie însă cel mai decis pe acest teren, pentru că în afara unui minister al drepturilor femeii, el promite şi alte mărsuri. De exemplu, un număr egal de femei şi bărbaţi în viitorul Guvern, precum şi suprimarea subvenţiilor pentru partidele care nu respectă legea parităţii. În virtutea acesteia din urmă, datând din 2007, partidele politice din Franţa trebuie să propună la alegerile legislative şi la alte scrutinuri, un număr egal de candidaţi şi candidate. În caz contrar, formaţiunile politice sunt sancţionate cu o amendă.

Partidul Socialist s-a dovedit un model în acest sens şi nu a fost pus în situaţia de a plăti vreo amendă, dar alte partide n-au respectat principiul parităţii, preferând să fie sancţionate. François Hollande evocă însă o sancţiune şi mai radicală, cum arătam mai sus şi anume suprimarea subvenţiilor. El se mai exprimă în favoarea egalităţii salariale, un deziderat pentru care femeile europene mai au de luptat.

Potrivit unor statistici publicate în contextul Zilei Internaţionale a Femeii, în general, în Europa, femeile aflate în posturi de conducere câştigă cu 22% mai puţin decât bărbaţii care ocupă posturi similare. Franţa stă ceva mai bine decât media europeană a acestui decalaj, afişând doar un nivel de 14%, altfel spus o femeie cu un post de răspundere în Franţa câştigă cu 14 procente mai puţin decât un bărbat având acelaşi statut.