Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La Mulţi Ani, România!

1-decembrie-ziua-nationala-tuturor-romanilor-foto-reuters.jpg

1 Decembrie, Ziua Naţională a tuturor românilor. Foto: Reuters

Ca în fiecare an de 1 Decembrie, joi sărbătorim Ziua Naţională a României. La Arcul de Triumf, a avut loc parada militară tradiţională, la care au participat numeroşi oficiali şi preşedintele statului, Traian Băsescu. Poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi piloţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu tehnica din dotare, au fost prezenţi la Arcul de Triumf, alături de Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Protecţie şi Pază.

Desfăşurare de forţe

Potrivit unui comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor, la parada militară organizată în Capitală, MAI a fost prezent cu nouă echipaje moto de poliţie şi 16 autospeciale şi autolaboratoare, 13 autospeciale de transport şi trei echipaje moto folosite de jandarmi, trei ATV-uri, 12 autospeciale şi două ambarcaţiuni aparţinând poliţiştilor de frontieră, precum şi 15 autospeciale şi ambulanţe, două motociclete şi două bărci pneumatice folosite de pompierii militari în misiunile specifice (descarcerare, stingere incendii, intervenţie la înălţime şi la accidente colective).

Blocul de paradă al MAI a fost deschis de trei elicoptere aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie, care au survolat Arcul de Triumf. Comanda blocului de defilare, drapelul şi garda port-drapel aparţinând MAI au fost asigurate de Jandarmeria Română.

Traian Băsescu: Arboraţi drapelul!

În mesajul transmis cu ocazia Zilei Naţionale, preşedintele îi îndeamnă pe români să arboreze steagul naţional ca semn al mândriei de a fi român.

Este o zi de mare însemnătate pentru istoria noastră, în care poporul român aduce un omagiu celor care au desăvârşit, prin patriotismul şi jertfa lor, Marea Unire de la 1918. Este, de asemenea, o zi a memoriei dedicată evenimentelor şi personalităţilor care, prin viziune şi loialitate faţă de idealul naţional, au jucat un rol covârşitor în afirmarea identităţii statale în modernitate. Nu în ultimul rând, este o zi în care suntem chemaţi să ne manifestăm solidaritatea cu cei afectaţi de perioada dificilă pe care o traversăm şi să ne exprimăm totodată încrederea în viitorul pe care-l putem construi împreună, aşa cum ni-l dorim, într-o societate liberă şi democratică. Vă îndemn, ca semn al mândriei de a fi român, să arboraţi steagul naţional, fie că sunteţi în familie sau la locul de muncă, pentru a sărbători împreună, aşa cum se cuvine, Ziua României”, spune preşedintele în mesajul transmis.

Ministrul Gabriel Oprea: Actul de la 1 Decembrie 1918, un efort hotărât şi exemplar

Şi ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, are de transmis un mesaj către ţară: el subliniază că Armata Română are pregătirea, forţa şi hotărârea de a îndeplini cu profesionalism misiunea de apărare a ţării şi misiunile asumate de România în plan internaţional. Actul istoric din 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, este un moment fundamental al istoriei moderne a României, care a permis afirmarea ţării noastre în rândul naţiunilor progresiste ale lumii, arată ministrul în mesajul său. Armata a avut un rol decisiv în menţinerea şi garantarea statului naţional unitar, adaugă Gabriel Oprea.

Actul istoric din 1 Decembrie 1918 „a fost posibil prin concentrarea tuturor energiilor creatoare şi patriotice ale poporului nostru într-un efort hotărât şi exemplar pus în slujba realizării interesului naţional. A însemnat spirit de dăruire şi sacrificiu, inteligenţă politică în fructificarea unui context internaţional favorabil, dar mai ales capacitate de coagulare a tuturor forţelor pentru împlinirea unui ideal păstrat viu, ca o flacără aprinsă în sufletul românilor. Spunem cu îndreptăţită mândrie că Armata a sprijinit cu onoare şi credinţă cauza Marii Uniri şi a contribuit permanent la realizarea profundelor transformări economice şi sociale care au urmat acestui moment istoric”, arată ministrul Oprea.