Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A murit Otto von Habsburg în vîrstă de 98 de ani

otto-von-habsburg-foto.jpg

Otto von Habsburg, Foto: Parlamentul European

Fiul ultimului împărat austriac şi rege al Ungariei purta, în conformitate, cu protocolul de curte următorul titlu, urmat de un şir de nume: „Alteţa sa imperială şi alteţa sa regală Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xaver Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius, principe imperial, arhiduce de Austria şi principe regal de Ungaria“. Otto von Habsburg s-a pronunţat totdeauna pentru unificarea Europei, fiind un membru activ al Uniunii Pan-Europene. Ca deputat al Uniunii Creştin-Sociale (bavareze) fusese, din 1979 pînă-n 1999, membru al Parlamentului European. Otto von Habsburg va fi înmormîntat la data de 16 iulie în cripta capucinilor din Viena, locul de veci al dinastiei habsburgilor.

De mortuis nil nisi bene - Despre cei morţi [vorbeşte] numai de bine. În spiritul acestui dicton au fost scrise şi rostite toate necroloagele publicate în Austria, dedicate lui Otto von Habsburg, decedat în această dimineaţă în locuinţa sa din Bavaria. Începutul împăcării între autorităţile republicane de stat din Austria şi fiul ultimului împărat austriac şi rege al Ungariei totuşi s-a produs deja în 1962. Odată cu recunoaşterea oficială a renunţării la tron şi a acceptării faptului că Austria este o republică, s-a ridicat şi interdicţia intrării pe teritoriul ţării a lui Otto von Habsburg.

Acesta, născut în anul 1912 practic a trăit toată viaţa în exil. După 1919 în Elveţia, apoi în Spania, în Statele Unite, în Belgia, în Franţa şi după 1954 în Germania, în Bavaria.

În anii 1930 s-a apropiat de Uniunea Pan-europeană, PEU (înfiinţată în 1922 de către Richard Coudenhove-Kalergi) - o organizaţie care în perioada interbelică a pledat pentru unificarea Europei. Von Habsburg a fost pînă la moartea sa preşedintele de onoare al acestei Uniuni.

Între 1933 şi 1945 s-a opus nazismului. Într-un documentar el a mărturisit că şi-a dat seama de nocivitatea doctrinei lui Hitler imediat după ce a citit cartea autobiografică a liderului nazist, „Mein Kampf“.

Otto von Habsburg care avea cetăţenia germană şi şi-a redobîndit mai tîrziu cetăţenia austriacă şi ungară, a fost între anii 1979 şi 1999 deputat al Parlamentului European din partea Uniunii Creştin-Sociale (bavareze). Ca parlamentar a activat în comisia pentru politică externă. În anul 1989 fusese iniţiatorul aşa numitului piknik pan-european, organizat în zona de frontieră austro-ungară, în localitatea Sopron. La acel piknik au participat sute de cetăţeni din fosta Republică Democrată Germană, sperînd că vor putea trece frontiera austro-ungară şi să ajungă astfel în Occident. Pentru cîteva ore, frontiera impermeabilă a fost într-adevăr deschisă, iar circa 600 de RDG-işti prezenţi acolo au reuşit să treacă fără viză în Austria.

Această întîmplare inedită va avea repercusiuni istorice şi a marcat vizibil începutul sfîrşitului blocului comunist. (La Sopron au reuşit atunci să treacă în Occident şi cîţiva români. Deja în anul 1988 s-a înregistrat un val nemaipomenit de refugiaţi români care au ales Ungaria ca ţară de tranzit pentru a ajunge în Occident. În diferitele tabere de refugiaţi s-au aflat în august 1988 aproximativ 20 000 de români. Pentru a se proteja de acţiuni ale Securităţii şi pentru a sprijini pe cei sosiţi în Ungaria, mai mulţi refugiaţi au înfiinţat Comitetul „România liberă“, editînd şi un ziar.)

În calitatea sa de euro-parlamentar, Otto von Habsburg s-a pronunţat pentru respectarea drepturilor minorităţilor naţionale, pentru extinderea Uniunii spre răsărit şi dreptul la autodeterminare a popoarelor. Tocmai aceste revendicări au fost taxate în unele ţări drept încercări mascate de refacere a monarhiei austro-ungare. Inclusiv în România au existat voci naţionaliste, radicale care l-au considerat pe Otto von Habsburg drept un reprezentant al iredentismului şi expansionismului ungar, care, chipurile, ar fi văzut în Uniunea Europeană doar o unitate administrativ-teritorială similară „defunctului Imperiu Austro-ungar“, precum scria recent un fost ofiţer într-o revistă neo-protocronistă. („Ecoul”, Nr. 5 /2011).

Potrivit radioteleviziunii austriece, Otto von Habsburg va fi înmormîntat în cripta capucinilor din Viena, locul de veci al dinastiei imperiale.