Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mussolini, spion britanic?!

Coincidenţă: premierul Silvio Berlusconi susţine candidatura fostului premier britanic Tony Blair la postul de preşedinte al Uniunii Europene odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona. În aceeaşi zi aflăm că fostul dictator fascist italian, Benito Mussolini, a fost pentru o scurtă perioadă, spion britanic.

Mussolini a fost pentru scurt timp agent al serviciilor secrete britanice care îi plăteau un salariu echivalent a 6400 de euro pe săptămână, porivit cotidianului The Guardian. În 1917, la 34 de ani, Mussolini a fost recrutat de MI5 pentru a face campanie în favoarea participării Italiei de partea Antantei în timpul Primului Război Mondial. Mussolini era plătit ca spion cu 100 de lire sterline pe săptămână (echivalentul a 6400 de euro).

Plăţile erau autorizate de Sir Samuel Hoare, reprezentantul MI5 la Roma şi a menţionat acest lucru în memoriile sale publicate în 1954. Chitanţele au fost însă găsite acum de istoricul Peter Martland, profesor la Universitatea din Cambridge. În afara de propaganda în favoarea Aliaţilor în jurnalul său "Il popolo d'Italia", Mussolini era plătit şi pentru a sparge manifestaţiile pacifiste. Unde s-au dus toţi aceşti bani ? "Nu am nici o dovadă, spune istoricul englez, dar bănuiesc faptul că Mussolini, un afemeiat notoriu, i-a cheltuit în parte cu amantele sale ».

Să menţionăm că Italia a avut în preajma Primului Razboi Mondial o situaţie similară României : aliată cu Puterile Centrale (Germania si Austro-Ungaria) ea cocheta în acelaşi timp cu Puterile Antantei (Franta şi Marea Britanie).

O singură nedumerire ar fi: de ce MI5 îl recrutase pe Mussolini tocmai în 1917 când Italia era de aproape doi ani aliata Antantei (prin tratatul de la Londra din aprilie 1915)? Este posibil ca Londra să se fi temut că în urma înfrângerilor severe suferite şi ca urmare a revoluţiei bolşevice, Italia să nu fie tentată să iasă din război.