Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Neagu Djuvara la RFI: "Nu poţi să transformi 23 august într-un act eroic... Este absurd!"

Nu poţi să transformi o abdicare catastrofală, dar necesară, într-un act eroic şi s-o glorifici din an în an...”, spune istoricul Neagu Djuvara într-o scurtă intervenție la RFI, după ce, miercuri, Camera Deputaţilor a decis ca ziua de 23 august să fie declarată Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului. Proiectul de lege a fost adoptat cu 120 de voturi "pentru", 94 "împotrivă" şi opt abţineri. Tot miercuri, deputații au ales data de 21 decembrie drept Ziua Comemorării Victimelor Comunismului din România, la 22 de ani de la Revoluție.

Sunt sută în sută împotriva acestei hotărâri”, spune istoricul, deși susține actul înfăptuit la 23 august 1944: “Cred că sunt singurul supraviețuitor din grupul care a făcut 23 august, deci nu pot să îl condamn. Sunt de atunci atâtea comentarii împotrivă... ca și când s-ar fi putut face altceva decât un armistițiu în momentul acela! Sunt foarte multe voci de atunci care își închipuie că Antonescu ar fi putut să facă o pace mai bună, adică un armistițiu mai bun”, spune Djuvara.

Deci eu sunt pentru 23 august, pe de o parte. Dar în tot timpul comunismului, această tristă hotărâre luată la 23 august - catastrofală dar necesară - a devenit un fel de act eroic și transformat în ceva glorios, ceea ce este absurd!

Este motivul pentru care ziua de 23 august nu trebuie împletită cu o asemenea comemorare, este de părere istoricul. “Mă înscriu categoric contra, și, de câte ori o să am prilejul în presă, la televiziune, voi spune că este o mare greșeală. Nu poți să transformi o abdicare catastrofală, dar necesară, în ceva glorios. Și să o glorifici din an în an. E aberant. Erau zeci de date care se puteau alege... moartea cutărui mare personaj, moartea lui Maniu, moartea nu știu cui... Nu, data asta de 23 august e absolut greșită.

Deși, cel puțin în acte, ne-am despărțit de comunism acum mai bine de două decenii, legiuitorii au hotărât abia miercuri că ar fi bine să avem și o zi de comemorare a victimelor comunismului din România. Ceva mai inspirați, au ales data de 21 decembrie. De ce abia acum ne gândim la comemorarea românilor oprimați de-a lungul a 45 de ani? Neagu Djuvara are o explicație: “În acești 20 de ani de când am plecat [din comunism - n.red.], uitați un lucru: l-am avut de trei ori ca președinte pe domnul Ion Iliescu, care n-a fost încă judecat și mi-e teamă că nu va fi judecat niciodată. Deci, din cauza acestor 15 ani, ca să zic așa, de democrație originală a domnului Ion Iliescu, nu s-a luat până acum nici o hotărâre în sensul acesta. Asta e părerea mea”, conchide istoricul.