Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


New York aprobă căsătoriile între homosexuali

New York a devenit vineri cel de-al şaselea stat american care permite căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. Senatul format în majoritate din republicani a aprobat proiectul cu 33 de voturi "pentru" şi 29 "împotrivă", după ce camera inferioară, controlată de democraţi, îl aprobase la rândul său.

Proiectul de lege mai fusese aprobat de patru ori în Adunarea legislativă a statului New York pentru a fi ulterior respinsă în Senat.

"New York a distrus în sfârşit bariera care îi împiedica pe cei din cupluri de acelaşi sex să îşi exercite libertatea de a se căsători şi săa beneficieze de protecţiile fundamentale pe care atâtea cupluri şi familii le iau de bune" a declarat guvernatorul local.

Legea, amendată de senatorii republicani în ultimele zile, prevede o serie de excepţii de ordin religios şi mai trebuie aprobată în noua versiune şi de Adunarea cu majoritate democrată, ulterior urmând să fie promulgată de guvernatorul Andrew Cuomo.

Primele căsătorii între persoane de acelaşi sex urmează să aibă loc în termen de câteva săptămâni.

Rezultatul votului a fost întâmpinat cu explozii de bucurie în cartierele cu populaţie homosexuală numeroasă, în special în Greenwich Village, unde zeci de militanţi au ieşit în stradă vineri seară.

Zeci de manifestanţi, susţinători sau adversari ai proiectului, şi-au instalat de mai mult de o săptămână tabere în faţa sediului Senatului - care se află la Albany, la peste 200 de kilometri nord de New York.

New York se alatură astfel statelor Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont si District of Columbia, care permiteau deja căsătoriile între homosexuali.