Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicuşor Dan, primar dintre maşini şi graffiti

nicusor-dan-rfi.jpg

Nicuşor Dan

Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, şi-a lansat candidatura la funcţia de Primar General al Capitalei. Evenimentul a fost unul inedit şi s-a desfăşurat la intersecţia străzilor Arthur Verona şi Pitar Moş din Bucureşti. 

Lângă un trotuar, în zgomot de motor de maşini, aşa l-am găsit pe Nicuşor Dan, expunându-şi motivele de candidatură la primăria Capitalei. Îmbrăcat la costum cu dungi, era aşezat la o masă pe care stăteau trei, patru microfoane. În spatele lui graffiti-urile de pe strada Verona care interpretează un Bucureşti sufocat de clădiri mastodont, condus de oameni cu interese financiare. Matematicianul, preşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, şi el doctor ca şi actualul primar Sorin Oprescu, numai că în matematici la şcoli franceze, explica în faţa a câtorva susţinători programul cu care candidează în cursa pentru Bucureşti.

“Aşa cum se văd candidaţii care se profilează indiferent cine va câştiga, distrugerea asupra patrimoniului în următorii patru ani de mandate va fi irecuperabilă. O să lansez un program complet o să lansez pe 1 martie 2012. Acum o să schiţez lucrurile cele mai importante din acest program. În primul rând în ceea ce priveşte infrastructura propunerea mea este o schimbare radicală a modului în care se investeşte” spune Nicuşor Dan.

 

 

 

 

Pe celel trei mese de pe trotuarul din Artur Verona se aflau foi A4 cu programul candidatului Nicuşor Dan. Dintre obiective, metroul uşor pe infrastructura CFR, un program serios pentru prevenirea efectelor cutremurului, eliberarea parcurilor de terase, un audit despre cheltuirea banilor în Primăria Bucureşti, oameni noi în primărie şi obiectivul numărul şase, respectarea legii în Bucureşti. Echipa de campanie a candidatului Nicuşor Dan este formată din voluntari ai asociaţiei pe care o conduce. Îl susţin şi unii chiar cred că ar putea avea ceva şanse în lupta pentru primărie.

Printre cei câţiva care s-au strâns în stradă să îl susţină pe Nicuşor Dan, se afla şi deputatul PDL, Teodor Paleologu şi el posibil candidat anul viitor.

Elemente din programul lui pot fi găsite şi în moţiunea mea de la congresul patidului din mai şi fac parte din programul meu ca eventual candidat la Primăria Capitalei. Nicuşor Dan reprezintă ideile mele şi sunt în acord aproape total cu propunerile lui. Rămâne de văzut cine va fi cel mai bine plasat şi cum vor decurge lucrurile în vederea alegerilor de anul viitor pentru Primăria Bucureşti” spune Teodor Paleologu.

Nicuşor Dan a răspuns chiar şi întrebărilor mai complicate ale jurnaliştilor. Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, este cunoscut mai mult prin luările de poziţie şi procesele intentate Primăriei Capitalei pentru demolarea unor clădiri monunent istoric. Nicuşor Dan are totuşi un CV interesant pe site-ul său. Premiul I cu punctaj maxim la Olimpiadele Internationale de Matematica din 1987 si 1988. Student la cea mai buna universitate din Franta, Ecole Normale Superieure de Paris (1992-1995). Doctorat în matematică la Universitatea Paris XIII (1998). Intors in Romania in 1998, de la un salariu de 2000 de dolari la un salariu de 60 de dolari, mai scrie pe siteul de campanie. La finalul conferinţei din strada Artur Verona, Nicuşor Dan a declarat că dacă nu se va face dreptate în cazul demolărilor din Buzeşti-Berzei va renunţa la cetăţenia română şi va pleca. “Am promis că dacă Sorin Oprescu nu va fi condamnat penal în urma celor 12 plângeri penale pentru chestiunile pe care le-a făcut pe Berzei- Buzeşti, atunci renunţ la cetăţenie şi plec din România” a avertizat, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.