Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Numărul unic de urgenţă 112, insuficient cunoscut de europeni

112-numar-european-unic-gratuit-apeluri-urgenta-apelabil-orice-retea-fixa-mobila.jpg

112, număr european unic gratuit pentru apeluri de urgenţă, apelabil din orice reţea fixă sau mobilă

74% dintre europeni nu știu la ce număr pentru apeluri de urgență să sune atunci când călătoresc în Uniunea Europeană. Comisia Europeană a lansat o nouă campanie pentru promovarea numărului unic de urgenţă.

Doar 34% din persoanele care călătoresc frecvent şi 26% dintre toţi europenii ştiu că 112 este număr european unic de urgenţă, la care pot suna când au nevoie de asistenţă.

În contextul în care milioane de europeni și de turişti străini au nevoie de acces la serviciile de urgență în interiorul și în afara țării lor în timp ce călătoresc, Comisia Europeană a lansat o nouă campanie de promovare pentru 112.

Numărul de urgenţă va apărea pe bilete electronice, în revistele de la bordul avioanelor, şi pe paginile de internet ale companiilor importante de transport aerian şi feroviar.

Mai mult, toți cetățenii europeni pot avea acces la aplicații pentru telefoanele mobile, în propria limbă, dedicate numărului 112. Aceasta pentru că, în ultimii ani, au fost dezvoltate numeroase aplicații mobile pentru numărul de urgenţă, dar se mai pot face multe în acest domeniu.

Dacă ştii şi suni la numărul 112, poţi salva o viaţă”, spune vicepreședintele CE, Neelie Kroes.

112 este numărul european unic pentru apeluri de urgență, la care se poate suna gratuit de pe telefoane fixe sau mobile, pretutindeni în blocul comunitar. Numărul pune apelantul în legătură cu serviciile de urgență competente (cum ar fi: poliția locală, serviciul de pompieri sau serviciile medicale) și este disponibil 24 de ore din 24.

Danemarca, Finlanda, Malta, Olanda, Portugalia, România și Suedia au decis ca numărul 112 să devină unicul sau principalul lor număr național pentru apeluri de urgență. În plus, 112 poate fi apelat și în țări din afara UE, precum Croația, Muntenegru și Turcia.

Ucraina s-a angajat și ea să introducă acest număr în orașele care vor găzdui meciuri din cadrul Campionatului European de Fotbal Euro 2012 până la începerea acestuia.

Limba engleză poate fi utilizată în 25 de țări, apelurile în limba franceză pot fi efectuate în 14 țări, iar vorbitorii de limbă germană pot suna la 112 în 12 țări.

În Marea Britanie, centrele care primesc apeluri de urgență dispun de servicii de interpretare ce acoperă 170 de limbi, iar în Franța un serviciu similar acoperă 40 de limbi.

 
Andreea Pietroşel, Magazin European: Numărul unic de urgenţă 112, insuficient cunoscut de europeni