Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nunta regală, între tradiţie şi pălării extravagante

Prinţul William şi Kate Middleton au fost declaraţi căsătoriţi, vineri, 29 aprilie, în cadrul unei ceremonii la catedrala Westminster din Londra. Ceremonia a fost un prilej pentru unii invitaţi, mai ales pentru femei, să-şi expună coafurile extravagante, îmbrăcămintea colorată şi pălăriile bizare.

Când Kate Middleton a intrat în catedrală, William i-a spus simplu şi zâmbind: "Eşti frumoasă!". Kate Middleton a sosit la catedrala Westminster îmbrăcată într-o rochie de mireasă de culoarea fildeşului, cu trenă lungă, semnată de Sarah Burton, de la casa de modă Alexander McQueen.

Prinţul William a venit într-o uniformă roşie oficială, care corespunde gradului de colonel în Irish Guards, un regiment din armata regală de infanterie.

În timpul ceremoniei, a fost interpretată şi piesa clasică "Greensleeves", una dintre cele mai populare arii din folclorul britanic, veche de cinci sute de ani.

 

 

Întregul program a fost atât de minuţios organizat de casa regală britanică, încât fiecare participant la nuntă a ştiut ora exactă la care trebuia să vină, în ce ordine şi când să-şi ocupe locurile din catedrala Westminster.

Mai întâi au sosit invitaţii, iar mirele a ajuns puţin după ora 12, într-o elegantă şi evident luxoasă limuzină Bentley, însoţit de fratele său, Harry, cavalerul de onoare.

Ultimii care au intrat în catedrală înainte de sosirea miresei au fost potrivit protocolului regina Elisabeta a II-a şi soţul ei, ducele de Edinburgh. Fix un sfert de oră mai târziu, şi-a făcut apariţia Kate Middleton, la braţul tatălui ei.

După ceremonie, potrivit programului, cuplul pleacă într-o caleaşcă spre Palatul Buckingham, în aplauzele şi uralele previzibile ale miilor de admiratori.

Programul a fost atât de bine pus la punct, încât se ştie chiar şi ora la care are loc sărutul mirilor în balconul palatului: 15.25, ora României.

În Londra, e o atmosferă de sărbătoare. Sunt mii, poate chiar zeci de mii de oameni, care strigă şi aplaudă zgomotos de fiecare dată când îşi face apariţia unul dintre actorii-cheie ai evenimentului. Aproape tot centrul Londrei este închis, circulaţia pe marile bulevarde a fost deviată, lucru care nu pare să deranjeze prea multă lume, întrucât oricum britanici au primit vineri o zi liberă pentru a sărbători.

Unii englezi au venit încă de acum câteva zile în locurile-cheie, ca să prindă cel mai bun unghi pentru o poză.

Merită menţionat că nunta de vineri este o ocazie pentru invitaţi să-şi etaleze coafurile mai mult sau mai puţin extravagante, îmbrăcămintea de cele mai multe ori colorată şi evident nelipsitele pălării în forme dintre cele mai bizare, care nu de puţine ori stârnesc zâmbetele spectatorilor.

Evenimentul de vineri rivalizează cu un Campionat Mondial de fotbal. Două miliarde de telespectatori urmăresc ceremonia urmată de plimbarea în caleaşcă a mirilor pe străzile din centrul Londrei, estimează Guvernul britanic.

Fostul record de audienţă, de 750 de milioane de telespectatori s-a înregistrat cu ocazia căsătoriei prinţului Charles cu Lady Diana, acum 30 de ani.

În Germania, nunta regală este transmisă în direct în 16 săli de cinematograf. Ceremonia va fi urmărită în direct şi în Pakistan, Malayesia şi Filipine.

BBC a trimis peste o mie de persoane pentru ziua nunţii. Postul britanic a instalat o sută de camere video în catedrala Westminster şi de-a lungul traseului oficial.

Postul american CNN a trimis zeci de jurnalişti în Marea Britanie. La mijloc sunt sume uriaşe de bani. Fiecare imagine de la ceremonia din catedrala Westminster şi care este filmată de BBC se vinde la minut. Cele mai bune locuri pentru a fotografia primul sărut al mirilor, aşteptat să se producă în balconul Palatului Buckingham sunt evaluate la peste o mie de euro.