Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obiceiuri bizare de Anul Nou în lume

obiceiuri-bizare-anul-nou-lume.jpg

Anul Nou, sărbătorit de unele popoare prin tradiţii neobişnuite.

Odată cu Anul Nou vin şi cele mai bizare obiceiuri. De Revelion, multe ţări au tradiţii ciudate, menite să aducă noroc, bani sau dragoste locuitorilor. Care sunt cele mai neobişnuite moduri de a întâmpina Anul Nou?

Britanicii au una dintre cele mai ciudate tradiţii de Anul Nou. Prima persoană care intră în casă trebuie să fie un bărbat, pentru că se spune că acest lucru aduce noroc. Primii veniţi aduc de obicei şi mici cadouri. Dacă îţi intră în casă prima dată o femeie, o persoană blondă sau roşcată, vei fi urmărit de ghinion în anul care tocmai a început.

Italienii din Napoli au un obicei şi mai ciudat: în noaptea de Revelion aruncă pe geam obiecte vechi, simboluri ale anului tocmai încheiat. Astfel, obiecte de mobilier, haine sau farfurii ajung în stradă, spre disperarea serviciilor de salubrizare, care au de lucru în timpul nopţii. Tradiţia tinde să dispară însă, întrucât e destul de periculoasă pentru trecători…

Danezii au un obicei care poate fi asociat foarte uşor cu huliganismul: de Anul Nou, ei sparg farfurii de uşile amicilor. Cu cât ai mai multe vase sparte la uşă pe întâi ianuarie, cu atât înseamnă că ai mai mulţi prieteni…

Şi tot danezii intră în noul an sărind de pe scaun la miezul nopţii. Săritura are rolul de a alunga spiritele rele şi de a aduce noroc.

Dacă te prinde revelionul în Puerto Rico, e bine să nu te găsească pe stradă: portoricanii au obiceiul să "spele" vechiul an şi să arunce apă pe fereastră.

Spaniolii în schimb asociază Anul Nou cu strugurii. La miezul nopţii, ei mănâncă 12 boabe de strugure, câte una pentru fiecare bătaie a ceasului. Se spune că fiecare boabă aduce noroc în anul care tocmai a început.

În fine, tot la noroc se gândesc brazilienii, ecuadorienii şi bolivienii. În America Centrală şi de Sud, ca să ai noroc, trebuie să porţi lenjerie specială în ajunul Anului Nou. Dacă porţi roşu, vei avea parte de iubire. Dacă porţi galben, te vei umple de bani…