Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oboseala și nevoia de a dormi – o inegalitate genetică

fapt-divers-17-august-somn-20090817142814.jpg

(Foto : Alessandro Zangrilli)

Timpul mediu de somn necesar unui individ se situează între 8 ore, 8 ore și jumătate și 7ore și 45 minute după o zi nelucrătoare. Un studiu realizat de americani și dat publicității săptămâna trecută de revista Science, arată că mutația unei gene ar putea fi explicația faptului că anumite persoane au nevoie de mai puțin timp pentru somn decât altele.

O echipă de cercetători, condusă de Ying-Hui Fu, profesor de neurologie la o universitate din California, a descoperit în cadrul unui vast studiu privind somnul, o genă mutantă la o mamă şi fiica sa care nu dormeau decât șase ore pe noapte fără a resimți oboseala. Analiza genei DEC2, celebră pentru reglarea ciclului de somn, a arătat o modificare la cele două femei.

Gena DEC2

Pentru a-și confirma ipoteza, cercetătorii au introdus gena mutantă în organismul unor șoareci și le-au observat somnul: «șoarecii dormeau mai puțin (...) și aveau o mai mică nevoie de recuperare atunci când erau privați de odihnă», a afirmat Ying-Hui Fu. Ea crede că gena DEC2 «ar putea fi implicată în modularea cantității de somn sau a procesului de menținere a stării de trezire».

«Cazul şoarecilor ne dă ocazia să studiem într-o manieră mai precisă existenţa altor comportamente sau a altor condiţii psihologice asociate sindromului de somn scurt», concluzionează autorul principal al studiului.