Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Omul din Neanderthal mânca legume

Omul din Neanderthal gătea şi mânca legume şi fructe, la fel ca verişorul său, omul modern. Iată ce reiese dintr-un studiu recent, care infirmă teoria conform căreia neanderthalienii erau exclusiv carnivori.

Potrivit unei teorii mai vechi, acest regim alimentar exclusiv carnivor ar fi fost cauza care a determinat dispariţia omului din Neanderthal, în urmă cu 30 de mii de ani.

Apărut în Europa şi în Orientul Mijlociu în urmă cu aproximativ trei sute de mii de ani, omul din Neanderthal a coexistat aproximativ zece mii de ani cu omul modern, după care a dispărut din cauze, care fac şi astăzi obiectul unor aprige dispute între cercetători.

Potrivit unei teorii precedente, Homo Sapiens a putut să supravieţuiască şi să se adapteze mai bine unor surse alternative de hrană, învăţând să consume legume şi fructe, dar şi peşti şi fructe de mare, în funcţie de zona în care se afla.

Ei bine, acest studiu recent îi prezintă pe verişorii dispăruţi ai omului modern într-o lumină cu totul nouă.

Studiul a avut la bază o analiză a unor resturi de hrană rămase în placa de tartru, care acoperea dinţii fosilizaţi ai unor neanderthalieni, descoperiţi în situri arheologice din Irak şi din Belgia.

Multe dintre aceste alimente au suferit modificări fizice, care corespund proceselor de coacere şi de fierbere, în special resturile de amidon, acest detaliu făcându-i pe specialiştii americani să afirme că omul din Neanderthal stăpânea focul, cu mult înainte de apariţia omului modern.

Potrivit antropologilor, adaptările majore în ceea ce priveşte achiziţia şi prepararea hranei de către triburile de hominizi, în special coacerea şi fierberea alimentelor de natură vegetală au deschis calea către apariţia agriculturii.