Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pambuccian la RFI: “Internetul trebuie lăsat naibii în pace ca spaţiu al libertăţii absolute”

protest-tacit-foto-reuters.jpg

Protest tacit în Polonia. Foto: Reuters

Acordul comercial de combatere a pirateriei pe internet – ACTA – a fost semnat joi de România şi alte 21 de state europene în cadrul unei ceremonii în Japonia. Acordul, spun internauţii, îngrădeşte libertatea şi încalcă norme internaţionale privind drepturile omului, în timp ce oficialii români nu ştiu mai nimic despre prevederile acestuia. “Dacă atinge în cel mai mic mod libertatea din internet, eu voi vota împotriva ratificării”, declară la RFI deputatul Varujan Pambuccian.

Comisia Europeană dă asigurări că acest acord nu va îngrădi libertatea pe internet, însă explicaţiile prea vagi ridică semne de întrebare, inclusiv în Parlamentul de la Bucureşti.

Deputatul Varujan Pambuccian, membru în Comisia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor, intervievat de Andreea Orosz:

AscultăDownload

Varujan Pambuccian: Internetul trebuie lăsat naibii în pace ca spaţiu al libertăţii absolute. Şi, dacă ai ceva cu cineva care încalcă vreo lege, există milioane de metode de a-l prinde, de a-l pedepsi, în afara internetului, fără nicio problemă. Nu trebuie pentru asta să blocăm porţiuni din internet. Pentru că ştiţi ce se întâmplă? Astăzi blocăm porţiuni din internet pentru că unul piratează sau că nu ştiu ce prostii face, iar mâine blocăm porţiuni de internet ale adversarului politic sau ale unui om care spune ceva care nu mai intră în părerea generală, şi nu e în ordine. Începem să limităm libertăţile oamenilor în felul acesta.

Rep.: Dumneavoastră, ca parlamentar, ştiaţi despre acest acord, ştiaţi că România îl va ratifica?

V.P.: Nu. Nu m-a întrebat absolut nimeni şi pot să vă dau răspunsul meu de acum: dacă atinge în cel mai mic mod libertatea din internet, eu voi vota împotriva ratificării, clar.

Rep.: Comisia Europeană dă asigurări că acest acord nu va afecta libertatea de exprimare a nimănui, că nu ne va afecta accesul la internet. Pe de altă parte, nu s-a făcut niciun studiu de impact...

V. P: În momentul în care îţi propui să limitezi într-un fel accesul, nu ai cum să spui că nu afectezi libertatea în internet. Este un lucru limpede. Sunt două afirmaţii care nu încap în aceeaşi teacă.

Internauţii se mobilizează

Electronic Frontier Foundation, unul dintre cele mai vocale grupuri de apărare a drepturilor internauţilor, afirmă că prevederile noului acord, care includ monitorizarea comunicaţiilor persoanelor private de către entităţi comerciale, încalcă normele internaţionale privind drepturile omului.

Internauţii se mobilizează şi în România: http://apti.ro/cum-actionezi-impotriva-acta

Anonymous atacă

Joi, hackerii din gruparea Anonymous au spart site-ul Parlamentului European în semn de protest faţă de semnarea acordului antipiraterie. Cei care sunt împotriva ACTA consideră că prin acest acord se dă mână liberă încălcării dreptului la liberă exprimare şi se oferă un pretext pentru violarea corespondenţei.

Tot joi, hackerii de la Anonymous au piratat site-urile premierului şi Parlamentului polonez. Un alt atac recent a ţintit site-ul Ministerului de Justiţie irlandez, moment în care au fost colectate şi toate adresele de e-mail ale parlamentarilor.