Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pasagerii vor avea drepturi noi pe teritoriul UE

PE a aprobat un set de drepturi ale pasagerilor, completând cadrul juridic pentru utilizatorii tuturor tipurilor de transport la nivelul UE. 

Pasagerii care călătoresc cu autobuzul și autocarul, în special cei cu dizabilităţi sau cu mobilitate redusă, se vor bucura de drepturi noi care îi vor proteja în călătoriile lor, oriunde pe teritoriul Uniunii Europene. După transportul aerian, feroviar şi naval, transportul rutier va beneficia, de asemenea, de un set specific de drepturi ale pasagerilor.

Decizia este binevenită pentru cei peste 70 de milioane de europeni care călătoresc în fiecare an cu autobuzul si autocarul, în blocul comunitar. Prin adoptarea acestui set de drepturi ale pasagerilor, Uniunea Europeana a creat primul spaţiu integrat din lume, în domeniul drepturilor pasagerilor pentru toate tipurile de transport a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Siim Kallas.

Conform noului regulament, europenii vor avea dreptul la compensare în cazul anulării călătoriei, întârzierilor și accidentelor.

Noile drepturi aplicabile pentru serviciile pe distanţe lungi,de peste 250 km, includ, printre altele: protecţia pasagerilor în caz de deces, vătămare, pierderi sau daune cauzate de accidente rutiere sau în ceea ce priveşte nevoile  practice imediate în cazul unui accident - cu posibilitatea oferirii de cazare la hotel, pentru cel mult două nopţi, la un tarif total de 80pe noapte.

Pasagerii beneficiază de altfel şi de asistenţă specifică gratuită pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru cele cu mobilitate redusă, atât în staţii, cât şi la bord şi, dacă este necesar, transport gratuit pentru persoanele care le însoţesc.

Totodată, noile drepturi prevăd garantarea rambursării sau schimbării rutei în situaţii de rezervare peste limita locurilor disponibile, în cazul anulării sau ca urmare a unei întârzieri de peste 120 de minute faţă de momentul estimat al plecării şi asistenţă corespunzătoare situaţii de anulare sau de întârzieri care depăşesc 90 de minute. Aceasta din urmă se aplică doar în cazul unei călătorii a cărei durată depăşeşte trei ore.

De asemenea, în regulament este stipulată obligaţia transportatorilor, în cazurile respective, de a asigura cazare la hotel pentru două nopţi, la un tarif de cel mult 80 euro pe noapte, pentru pasagerii blocaţi, cu excepţia cazurilor de condiţii meteorologice extreme sau de dezastre naturale majore şi  compensarea a 50 % din preţul biletului de transport în cazul unei întârzieri de peste 120 de minute faţă de timpul de plecare estimate sau al anulării călătoriei.

Noul regulament oferă şi o serie de 12 drepturi de bază, valabile pe orice distanțe, concentrate în special pe nevoile persoanelor cu handicap şi ale celor cu mobilitate redusă. Este vorba despre nediscriminarea directă sau indirectă a pasagerilor pe bază de cetăţenie, tratament nediscriminatoriu pentru persoanele cu dizabilităţi sau cu mobilitate redusă, precum şi compensaţii financiare pentru pierderea sau deteriorarea echipamentului lor de mobilitate în caz de accident.

Potrivit noului regulament, vor exista reguli minime privind informarea tuturor pasagerilor înainte de călătorie şi în timpul acesteia, precum şi informaţii generale referitoare la drepturile acestora puse la dispoziţie în staţii şi online.

Regulamentul va intra în funcţiune la doi ani de la publicare.

 
Magazin European cu Anca Năstase şi Andreea Pietroşel