Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paștele în lume, între pești de ciocolată și carnaval

paste-franta-ciocolata.jpg

Pește de ciocolată, simbol al Paștelui în Franța.

Anul acesta, creştinii ortodocşi şi cei catolici sărbătoresc pentru al doilea an consecutiv sărbătorile de Paşte împreună. Dacă la români cunoaştem tradiţiile legate de învierea lui Iisus, străinii au obiceiuri diferite.

Franţa sărbătoreşte Paştele cu mult fast. Magazinele sunt decorate cu iepuraşi, pui, clopote şi peşti coloraţi din ciocolată. Spre deosebire de obiceiurile de Paşte din celelalte ţări, în Franţa simbolul iepuraşului este înlocuit cu peşti şi clopote. Peştii francezi de Paşte poartă denumirea de "Peşti de aprilie".

O altă tradiţie pascală importantă pentru francezi este denumită "clopotele zburătoare". Catolicii francezi cred că în Vinerea Mare toate clopotele bisericilor zboară la Vatican, purtând cu ele durerea celor care au jelit crucificarea lui Iisus.

În Anglia, Paştele este o perioadă de sărbătoare, în care se oferă cadouri, în special ouă de ciocolată.

Un sport tradiţional practicat lunea de după Paşte este rostogolitul de ouă pe un deal.

În Argentina se organizează un carnaval, se consumă două tipuri de băuturi, aloja şi chichi, iar oamenii se îmbracă în poncho-uri şi poarta pălării, crezând că astfel se vor feri de duhurile malefice.

Rușii obișnuiesc să vopsească ouăle în roșu. Vopseaua roşie este aleasă pentru că simbolizează sângele lui Iisus. În plus, ruşii obişnuiesc să spargă ouăle roşii folosind cuie, tradiţie ce aminteşte de răstignirea Mântuitorului.

 
Versiunea audio a textului