Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Patriarhia Ierusalimului rupe relaţia cu BOR

biserica-romaneasca-ierihon.jpg

Aşezământul Românesc de la Ierihon

Patriarhia Ierusalimului a anunţat ruptura comuniunii cu Biserica Ortodoxă Română (BOR). Anunţul e făcut într-un comunicat postat pe site-ul oficial al bisericii din Israel. Motivul disputei este construirea Aşezământului Românesc de la Ierihon, fără aprobare de la Ierusalim.

În comunicatul Bisericii Ortodoxe din Israel se spune că "Patriarhia din Ierusalim a fost pusă într-o situaţie dificilă. Atribuţiile sale au fost  ameninţate în mod deschis şi arbitrar".

Patriarhia Ierusalimului susţine că dacă ar fi fost acceptat argumentul conform căruia această biserică a fost ridicată pentru pelerinii români din Ţara Sfântă, ar fi însemnat ca jurisdicţia Patriarhiei Ierusalimului să se transforme într-un câmp liber pentru ca toate bisericile ortodoxe, unele formulând deja o astfel de cerere, să-şi ridice biserici.

Drept urmare, Patriarhia din Ierusalim l-a caterisit pe Ieronim Creţu, reprezentantul Patriarhiei Române în Israel, care a fost autorul acestei iniţiative.

De asemenea, în dorinţa de a găsi o soluţie pentru această problemă, Patriarhul Ierusalimului, Theofil, i-a trimis o scrisoare Patriarhului României, Daniel, în care sunt expuse în detaliu toate datele problemei şi poziţia Patriarhiei Ierusalimului, potrivit comunicatului.

Patriarhia Română consideră unilaterală decizia Patriarhiei Ierusalimului. Problema atitudinii Patriarhiei Ierusalimului faţă de Aşezământul Românesc de la Ierihon, precum şi relaţiile Patriarhiei Române cu Patriarhia Ierusalimului vor fi discutate în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din zilele de 19 şi 20 mai.

Guvernul român a suplimentat în luna aprilie cu un milion de lei bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, pentru construirea Aşezământului Românesc de la Ierihon, Israel.

 

Actualizare: Construcţia Aşezământului Românesc de la Ierihon a început în 1998 cu binecuvântarea fostului Patriarh al Ierusalimului, Diodor, declară pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica. "Fără binecuvântarea Patriarhului Diodor nu puteau începe lucrările la Aşezământul Românesc de la Ierihon. Mai mult, fără binecuvântarea vrednicului de pomenire părinte Patriarh Diodor nu s-ar fi putut face sfinţirea paraclisului respectivului aşezământ de către Patriarhul Teoctist şi membri ai Sfântului Sinod", spune el.