Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poliţist fenomen face ravagii pe Internet

indonezia-politist-bollywood-youtube.png

Poliţistul indonezian Norman Kamaru (YouTube)

O înregistrare video ce poate părea banală: un poliţist indonezian se amuză în timp ce cântă şi dansează. Datorită puterii Internetului în Indonezia şi talentului tânărului poliţist, vorbim însă deja de un fenomen naţional. E vorba în acelaşi timp de o excelentă acţiune de comunicare involuntară a Poliţiei indoneziene, sugrumată de numeroase scandaluri de corupţie.

La începutul clipului video amator, poliţistul indonezian Norman Kamaru îşi pune camera video pe masă. După ce porneşte melodia Chaiyya Chaiyya, tânărul se lansează într-un playback acompaniat de o coregrafie demnă de filmele indiene de la Bollywood. Bărbatul îşi mişcă mâinile şi gâtul şi zâmbeşte aproape tot timpul, în vreme ce un coleg îşi face de lucru alături, încercând să-şi ascundă zâmbetele.

După publicarea clipului pe YouTube, fenomenul a căpătat proporţii inimaginabile. Circa două milioane de persoane l-au urmărit pe poliţistul-coregraf.

O explicaţie pentru acest fenomen o reprezintă forţa reţelelor de socializare în Indonezia. Ţara a devenit recent, cu 35 de milioane de utilizatori, a doua piaţă din lume pentru Facebook, după Statele Unite. La fel şi în cazul Twitter, reţea de care Indonezia pare a fi printre cele mai dependente ţări din lume.

Superiorii lui Norman Kamaru au calificat înregistrarea video drept infantilă şi jignitoare pentru un poliţist în uniformă, dar bărbatul a scăpat de sancţiuni disciplinare.

După ce a devenit vedetă peste noapte, Norman a fost invitat la Jakarta pentru un show televizat.

Clipul video vine însă într-un moment în care imaginea Poliţiei indoneziene este grav afectată de numeroase scandaluri de corupţie. Pentru Poliţie, înregistrarea video reprezintă o excelentă acţiune de comunicare, cu un Norman Kamaru zâmbitor şi tânăr, care declară că "între o carieră în show-business şi Poliţie, a ales Poliţia, care este vocaţia sa". Poliţia aproape că se felicită pentru că are în rândurile ei un poliţist-coregraf…