Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prinţul consort Philip, la 90 de ani

printul-consort-philip-90-ani.jpg

Regina Elisabeta şi prinţul consort Philip

În Marea Britanie, prinţul consort Philip, duce de Edinburgh, împlineşte 90 de ani, vineri, 10 iunie. Ceremoniile vor avea un caracter mai mult privat, dar vor curpinde şi o salvă de tun, o slujbă religioasă în capela castelului Windsor şi un dineu. Cine este însă prinţul consort?

Multă lume s-a obişnuit să îl privească pe ducele de Edinburgh ca pe o umbră a soţiei sale, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cu care este căsătorit din 1947. Povestea lor de dragoste a început când tânărul ofiţer de marină falit Philip avea 18 ani, iar "Lilibet", doar 13.

Cu un caracter impulsiv şi destul de puţin manierat, el nu a fost privit cu ochi buni de regele George al VI-lea, care l-a acceptat totuşi în familia regală. Din 1952 a devenit prinţ consort şi deţine recordul de longevitate în această poziţie.

Maliţioasă, presa britanică scrie că lui Philip, care păstrează mereu cei doi paşi protocolari în spatele reginei, i se potriveşte ca o mănuşă acest "rol secundar". Totuşi, prinţul consort este cunoscut ca un personaj principal în numeroase opere de caritate: el patronează aproape opt sute de asociaţii.

Printre organizaţiile pe care le susţine în mod constant se află Fondul Mondial pentru Natură WWF, la activităţile căruia participă din 1961 şi unde încă deţine funcţia de preşedinte de onoare.