Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Program draconic la nunta anului

Cel mai aşteptat eveniment monden al anului are loc vineri, 29 aprilie, la Londra. Prinţul William al Marii Britanii se căsătoreşte cu Kate Middleton. Programul este minuţios organizat de reprezentanţii casei regale britanice.

Primii dintre cei 1.900 de invitaţi sosesc la ora 07.15 GMT, la catedrala Westminster, cel mai renumit edificiu religios din Londra, situat în centrul istoric al capitalei britanice.

Demnitarii străini sunt primiţi la ora 08.50. La 09.15, o limuzină Bentley îl va aduce la catedrală pe prinţul William, însoţit de fratele său, Harry, care îi va fi şi cavaler de onoare.

09.20 GMT: capetele încoronate invitate la ceremonie îşi ocupă locurile din catedrala Westminster.

Mama lui Kate Middleton soseşte la ora 09.27 GMT. Trei minute mai târziu, o parte din familia regală britanică îşi face intrarea, urmată peste 12 minute de prinţul Charles şi soţia sa, Camilla.

Ultimii care vor intra în catedrală înainte de sosirea miresei, potrivit protocolului regal sunt regina Elizabeta a II-a şi soţul ei, ducele de Edinburgh, la ora 09.45.

Fix un sfert de oră mai târziu, Kate Middleton va intra în catedrala Westminster, la braţul tatălui ei, Michael.

Ceremonia se încheie la ora 11.15 GMT, după care cuplul pleacă într-o caleaşcă spre palatul Buckingham, urmat de cinci echipaje în care se află familia regală şi părinţii lui Kate Middleton, sub escorta celebrului regiment Household Cavalry, în ţinută de gală.

Alaiul va trece prin faţa Parlamentului britanic şi a Big Ben-ului, prin Whitehall, cartierul ministerelor din Marea Britanie, unde se află şi reşedinţa premierului, Horse Guards Parade, Trafalgar Square şi The Mall, aleea care duce la palatul din parcul St. James. Distanţa de circa doi kilometri va fi parcursă în 15 minute, timp în care cuplul regal va saluta zecile de mii de spectatori.

La ora 11.40, invitaţii ajung la palatul Buckingham. La 12:25 GMT, îşi fac apariţia regina şi tinerii căsătoriţi în balconul palatului regal, însoţiţi de membrii celor două familii. Tinerii căsătoriţi urmează apoi să se sărute în balcon.

De la ora 12.30, Kate şi William asistă din balconul palatului regal la o paradă aviatică.

Urmează un dineu oficial, organizat de regină la palatul Buckingham, unde vor fi prezenţi 650 de invitaţi.

Ziua se termină cu petrecerea de gală, adică un dineu privat oferit de prinţul Charles, la care vor participa trei sute de invitaţi. Dineul este urmat de un bal la care vor participa membrii celor două familii şi prietenii apropiaţi.

 
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej